Oamenii de știință au dezvoltat noi vaccinuri anti- SARS-CoV-2 care oferă o protecție mai puternică printr-o singură doză și protejează împotriva variantelor emergente.
Oamenii de știință de la Institutul Wistar din Philadelphia au dezvoltat noi vaccinuri care s-au dovedit că generează anticorpi neutralizanți mai puternici. Noutatea este că aceștia pot conferi protecție printr-o singură doză, potrivit Jerusalem Post.
Utilizând modelarea computațională și screening-ul in vitro, oamenii de știință au adăugat glicani în domeniul de legare a receptorului SARS-CoV (RBD) și au evaluat efectele, potrivit unui raport publicat în jurnalul evaluat de colegi, Cell Reports.
Un RBD (Receptor Binding Domain) este o parte-cheie a unui virus care îi permite să se agațe la receptorii corpului pentru a intra în celule și a provoca infecția.
Anticorpi neutralizanți mai puternici
Ei au demonstrat că „imunogenii RBD acoperiți cu glicani provoacă anticorpi neutralizanți mai puternici” și permit vaccinuri să protejeze mai bine împotriva mai multor variante sau tulpini de SARS-CoV-2.
Prin experimente pe animale, cercetătorii au descoperit că aceste vaccinuri sporesc imunogenitatea (proprietatea unei substanțe de a fi capabilă să producă un răspuns imun) și pot mări semnificativ imunitatea durabilă.
De asemenea, aceste vaccinuri ar trebui să aibă o eficacitate crescută când sunt administrate în doză unică sau ca rapel și să îmbunătățească imunogenitatea la populațiile vârstnice și imunocompromise.
„O mare problemă legată de vaccinurile actuale este că anticorpii neutralizanți scad în timp”, spune Daniel Kulp, profesor asociat la Centrul de Vaccinuri și Imunoterapie de la Institutul Wistar.
Printre primele vaccinuri de generație următoare
Cercetătorii au monitorizat șoarecii imunizați cu RBD în ultimele șase luni și au descoperit că vaccinul oferă protecție prelungită. „Acesta este printre primele vaccinuri de generație următoare care vor avea caracteristici mai avansate și o protecție mai largă”, a spus Kulp.
Ar trebui să protejeze împotriva variantelor emergente
Nu în ultimul rând, vaccinurile ar trebui să protejeze împotriva variantelor emergente care se pot sustrage de la imunitatea indusă de vaccinurile actuale.
Coautorul studiului, profesorul David B. Weiner, spune că „efectele actuale ale vaccinului asupra reducerii transmiterii variantelor de îngrijorare ale SARS-CoV-2, inclusiv Delta și Omicron, ar putea fi îmbunătățite”.
Cercetătorii caută acum finanțare pentru a începe testele vaccinului pe oameni.