Relația dintre PNL și USR-PLUS se rupe și mai mult după ce forurile de conducere ale Camerei Deputaților și Senatului i-au dreptate lui Florin Cîțu cu privire la sesizarea făcută la Curtea Constituțională a României (CCR) legată de moțiunea de cenzură.
O nouă dispută politică erodează relația dintre PNL și USR-PLUS. Mai multe scrisori au fost trimise la CCR
Neînțelegerile continuă între PNL și USR-PLUS după ce birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților au trimis un punct de vedere către Curtea Constituțională a României (CCR). În acest punct de vedere, birourile permanente susțin că există un conflict juridic între Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură, lucru precizat și de premierul Florin Cîțu.
Deciziile dintre cele două foruri i-au nemulțumit pe cei din USR-PLUS și AUR, autorii moțiunii de cenzură împotriva actualului Guvern. Mai mult decât atât, și liderii Parlamentului au criticat deciziile și conținutul punctului de vedere. În acest context, șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban și șefa Senatului, Anca Dragu, au trimis și ei propriile opinii către Curtea Constituțională a României.
Anca Dragu a sesizat CCR
Șefa Senatului, Anca Dragu, a făcut propria sesizare la CCR în care spune că singurul conflict juridic se referă la refuzul prim ministrului de a veni în Parlament cu votul de încredere.
„Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul-ministru, pe de-o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii votului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului. De asemenea, cer obligarea primului-ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului”, este cererea senatoarei.
Șeful Executivul a venit cu o replică și spune că demersul forțează schimbarea compoziției politice și eliminarea ca USR-PLUS să revină al guvernare.
„Doamna preşedintă a Senatului vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere de fapt”, a spus Florin Cîţu.
Ludovic Orban nu dorește grăbirea moțiunii de cenzură
Fostul premier Ludovic Orban se arată și el nemulțumit de abordarea parlamentarilor, motiv pentru care a trimis un punct de vedere la CCR, diferit de cel al Camerei Deputaților.
„O majoritate din BPR încalcă Constituţia şi principiul constituţional privind statul de drept, pentru că blochează procedurile cu privire la moţiunea de cenzură, proceduri constituţionale şi regulamentare”, a declarat Ludovic Orban.
Aceste cere ca judecătorii să respingă sesizarea prim ministrului, subliniind c Parlamentul este criticat pentru modul în care a acționat.
„Nu există niciun conflict între Guvern, Guvernul aici nu există. Ce ar vrea Guvernul, că dacă se depune moţiune de cenzură, ea nu poate fi dezbătută şi votată? (…) Argumentul că se amână moţiunea după decizia CCR e unul ridicol, penibil”, a completat Orban.
Constituția notează că moțiunea de cenzură trebuie dezbătută timp de trei zile de la prezentarea sa în plenul reunit al Parlamentului.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin