Următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis se va desfășura în decembrie a anunțat ministerul de Finanțe. Ștefan Nanu, directorul general al Direcției Generale de Trezorerie și Datorie Publică, a declarat că românii sunt tot mai interesați de investițiile pe termen mediu, acest aspect putând fi observat în succesul emisiunilor recente de titluri de stat.
O nouă emisiune de titluri de stat Fidelis
Ministerul Finanțelor a anunțat că următoarea emisiune de titluri de stat Fidelis va avea loc între 9 și 18 decembrie 2024, oferindu-le românilor o nouă oportunitate de a subscrie în acest an. Ștefan Nanu, directorul general al Direcției Generale de Trezorerie și Datorie Publică, a precizat că perioada a fost aleasă strategic, înainte de sărbătorile de iarnă.
„Lumea o să aibă șansa să mai subscrie o dată anul acesta”, a declarat Nanu, menționând că această emisiune va permite investitorilor să participe între două momente importante pentru români: Sfântul Andrei și Ziua Națională.
Crește interesul pentru investiții pe termen mediu
Potrivit lui Ștefan Nanu, românii arată un interes tot mai mare pentru investițiile pe termen mediu, iar acest lucru se reflectă în succesul emisiunilor recente de titluri de stat. Emisiunile cu maturități de 5 ani s-au vândut foarte bine, iar interesul investitorilor continuă să crească.
Nanu a subliniat că, în ultimele ediții ale programelor Tezaur și Fidelis, s-au acumulat sume importante, totalizând peste 5 miliarde de lei, o valoare aproape echivalentă cu cea obținută în licitațiile de pe piața interbancară într-o lună. El a adăugat că Ministerul Finanțelor are în vedere și extinderea canalelor de distribuție pentru a se adresa mai bine diasporei.
„Maturitățile de 5 ani au vândut foarte bine. (…) Dacă ne uităm la Tezaur și Fidelis și le cumulăm, ultimele ediții, înseamnă 1,9 miliarde lei, plus 3,5 miliarde lei, însumează peste 5 miliarde de lei. E o sumă de Eurobond. Este o sumă aproape echivalentă cu cea pe care o luăm în licitațiile de pe piața interbancară, într-o lună. Deci s-a ajuns la niște sume foarte mari datorită faptului că lumea s-a obișnuit, e un instrument care dă roade. Lumea vede roadele investiției – și considerăm că lucrul ăsta se poate chiar îmbunătăți. Mai avem în vedere un canal de distribuție pe celălalt program de titluri de stat, cu care ne adresăm și mai mult diaspora”, a adăugat directorul general al Direcției Generale de Trezorerie și Datorie Publică.
România, în urma altor țări în privința investitorilor de retail
Deși sumele investite în fiecare emisiune au crescut, România se află încă în spatele altor țări în ceea ce privește ponderea investitorilor de retail în totalul datoriei publice. Aceasta arată un potențial semnificativ de creștere pe această piață, mai ales în contextul în care economisirea și câștigul salarial au crescut în ultima perioadă.
„Deși am mărit frecvența și am mers cu câte o emisiune la fiecare două luni, sumele vândute în fiecare ediție au crescut, deci potențialul este în continuare de a creste sume, chiar dacă creștem frecvența. În zonă, dacă ne uităm, România se află mult în spatele altor țări din perspectiva ponderii investitorilor de retail în total datorie, ceea ce înseamnă că potențialul este mare”, a mai spus Nanu, subliniind că indicatorii bancari și de lichiditate indică o creștere constantă a economisirii.
Cea mai mare ofertă publică pentru titlurile Fidelis
În cadrul evenimentului organizat de Bursa de Valori București (BVB), cu ocazia listării noii emisiuni de titluri de stat Fidelis, s-a evidențiat că aceasta a fost cea mai mare ofertă publică derulată de Ministerul Finanțelor, cu investitori care au plasat aproape 3,5 miliarde de lei.
Oferta din perioada 2-11 octombrie 2024 a cuprins cinci emisiuni, două în euro și trei în lei, inclusiv una dedicată donatorilor de sânge.