Autoritățile locale din acest oraș informează că peste 100 de persoane au fost depistate cu un nou virus. Potrivit medicilor, acest virus este extrem de contagios și se transmite foarte repede.
O nouă epidemie a apăru în România! S-au înregistrat deja 140 de cazuri
Săptămâna trecută, în localitatea Râșnov, a fost înregistrată apariția bruscă a unui număr crescut de oameni care prezentau fenomene digestive de tip vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane și scaune diareice. Aceștia au solicitat ajutorul medicilor de familie sau ale spitalelor din județ, informează DSP Brașov.
În urma anchetei epidemiologice, medicii au descoperit că este vorba despre Norovirus. În acest sens, Direcţia de Sănătate Publică Braşov a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov pentru a vedea dacă aceasta a fost contaminată cu germeni patogeni, însă aceasta nu arăta semne de contaminare.
Un copil în vârstă de 5 ani a fost spitalizat, evoluția clinică fiind una bună. În materiile fecale ale acestuia s-a descoperit Norovirus G2. De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip.
Ce spune DSP Brașov
DSP Brașov informează că Norovirusul este cea mai plauzibilă cauză a focarului, subliniind că aceasta se transmite rapid. DSP Brașov a mai precizat că acest virus se poate transmite prin numeroase căi.
„Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov. Infecţia cu Norovirus este o afecţiune contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.
Modalitatea de transmitere a acestui virus este multiplă: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate.
Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor)”, transmite DSP Braşov.
DSP Brașov mai spune că oamenii trebuie să respecte măsurile de igienă a alimentației, subliniind că virusul nu este detectabil la analizele uzuale, în apă și pe suprafețe.
„Recomandăm populaţiei să respecte măsurile de igienă a alimentaţiei, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor şi a legumelor, dezinfecţia suprafeţelor, în special cu soluţii care conţin clor, precum şi consumarea apei îmbuteliate şi a alimentelor predominant preparate termic. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, adaugă sursa citată.
Sursă foto: Dreamstime