Deși ne străduim zilnic să le oferit copiilor noștri un trai sigur și un mediu curat în care să se joace și să se dezvolte armonios, zilnic cresc șansele ca aceștia să dezvolte o boală gravă cât timp sunt la școală.
Din nefericire, în ultimele decenii, Orientul și Occidentul au înregistrat o creștere alarmantă a ratei miopiei în rândul tinerilor. Deși pare greu de crezut, principalul motiv al dezvoltării miopiei este școala. Mai exact, lumina slabă la care sunt nevoiți să învețe milioane de elevi din lumea întreaga. Aparent, lumina slabă cauzează apariția miopiei.
Asia și Europa se confruntă cu o rată crescută a miopiei în rândul tinerilor
De exemplu, în Hong Kong, Singapore (China) și Taipei (Taiwan), peste 80% dintre absolvenții de liceu sunt miopi, iar în Seul (Coreea de Sud) nouă din zece adolescenți sunt miopi.
Totodoată, în Guangzhou (oraș chinezesc) și Mongolia Interioară (regiune independentă a Chinei) rata miopiei a ajuns la 80% în rândul tinerilor. Din nefericire, în unele zone rurale din China, numeroase familii nu își permit să cumpere ochelari copiilor lor, micuții fiind nevoiți să se descurce zilnic cu o vedere slabă.
De altfel, studiile indică rate de miopie cuprinse între 20% și 40% în Europa, iar în California rata miopiei este de 59% în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 17 ani și 19 ani.
Miopia precoce poate duce la pierderea vederii
Amintim faptul că miopia severă poate duce la dezvoltarea altor boli oculare la vârsta mijlocie, unele dintre acestea putând cauza pierderea definitivă a vederii.
În prezent, Guvernele din Asia sunt din ce în ce mai îngrijorate de starea de sănătate a generației tinere, care crește cu probleme grave de vedere,
Din fericire, există o soluție eficientă, rapidă și ieftină pentru a preveni dezvoltarea miopiei în rândul elevilor. Expunerea regulată la lumina zilei este vitală pentru a controla în mod corespunzător dezvoltarea văzului. Prea puțină lumină duce la apariția miopie.
Elevii au nevoie de mai mult petrecut la lumina soarelui
Diverse studii realizate în Taiwan demonstrează clar că dacă școlile ar avea pauze mai lungi, atunci elevii ar putea petrece mai mult la lumina naturală de afară, iar numărul miopilor s-ar reduce treptat.
În plus, pauzele lungi ar putea rezolva o altă problemă actuală, cum ar fi obezitatea infantilă. Prin activiățile recreative de la locul de joacă, elevii ar putea slăbi treptat și ar dezvolta un stil de viață activ, relatează revista financiară din Marea Britanie – The Economist.
Amintim faptul că picăturile speciale pentru ochi, lentilele de contact și ochelarii sunt soluții eficiente ce pot încetini progresia miopiei odată ce aceasta a început.