Epidemia actuală de holeră din Etiopia afectează în special statele regionale Somali, Popoarele, Naţionalităţile şi Naţiunile Sudice şi Oromia, a anunţat EPHI, citat de Ethiopia News Agency. Alte regiuni afectate de focarul de holeră sunt Tigray, Amhara, Harar şi capitala Addis Ababa, potrivit EPHI.
Agerpres aminteşte că Etiopia este afectată din aprilie 2019 de epidemii recurente de holeră, care au provocat sute de morţi şi au îmbolnăvit mii de persoane.
Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Lasată netratată, poate fi fatală în câteva ore, chiar şi la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca o diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului (exicose), prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).
Cu toate că boala evoluează frecvent atipic, poate fi recunoscută ușor prin mortalitatea ridicată de 85 % la izbucnirea bolii, ca ulterior acest indice de letalitate să scadă între 20 și 70 % la cazurile netratate. Tratamentul se bazează pe înlocuirea pierderilor de lichid prin rehidratare, timp de câteva zile, fie prin perfuzie intravenoasă, fie pe cale orală. Un tratament cu antibiotice poate fi prescris pentru evitarea propagării în întregul organism a infecţiei.
Holera apare frecvent în țările sărace, unde nu se pot respecta regulile de igienă, între care apa de băut infectată fiind cauza principală a îmbolnăvirilor. La ora actuală este disponibil un vaccin pentru holeră, în cazul persoanelor care călătoresc în zonele de risc.