Vin vremuri grele pentru sistemul bancar mondial. Avansul accelerat al tehnologiei a cuprins și lumea finanțelor, iar băncile clasice fie au avut de suferit, fie s-au văzut nevoite să se reinventeze. Chiar dacă bancherii duc o luptă pentru a face față noului curent, este cert că sistemul financiar trece printr-o schimbare majoră. În curând, lumea banilor nu va mai arăta deloc așa cum o știm, iar băncile nu vor mai fi singurele în măsură să administreze un sistem în care până acum erau stăpânii absoluți.
Despre ce este vorba, mai exact? Nu de foarte mult timp, avansul tehnologiei a dus la apariția unor companii care au început să muște o felie destul de importantă din obiectul de activitate al băncilor. Fintech-urile, căci despre ele este vorba, sunt în esență, companii de tehnologie.
Nu aparțin sistemului financiar, nu sunt reglementate de către băncile centrale și nu funcționează ca niște bănci clasice, însă au ajuns să pună tehnologia să lucreze în domeniul banilor.
Să luăm exemplul Revolut. Poate cel mai cunoscut fintech din lume la ora actuală, Revolut este o aplicație care a început să emită carduri cu care se pot face plăți, schimburi valutare și conturi în orice tip de monedă. Apariția Revolut a trimis o undă de șoc în lumea sistemului bancar, prin faptul că a eliminat comisioanele practicate de bănci și a reușit să realizeze schimburi valutare la un curs mult mai bun decât cele oferite de instituțiile fianciare clasice. Practic, băncile au fost forțate să își schimbe complet viziunea asupra a două surse foarte importante de venituri pe care le avuseseră până atunci.
Cum funcționează
Cardul Revolut îți oferă un curs mai bun pentru plățile pe care le faci în străinătate. Dacă rezervi o vacanță, cumperi online de la un magazin de afară sau dacă îți petreci vacanța peste hotare, Revolut îți garantează că tranzacția se face la cel mai bun curs. De asemenea, dacă ai un credit în euro ce trebuie achitat la bancă, în ficare lună trebuie să cumperi valută, tu având salariul în lei, dar rata de conversie euro/lei este una în total dezavantaj pentru tine, cu ajutorul cursului practicat de Revolut, vei cumpăra euro la prețuri mult mai mici, practic scăzând impactul financiar pe care îl vei resimți din cauza ratelor lunare. Pentru conturile standard, vei putea beneficia de schimburi valutare fără taxe în limita a 24.000 lei pe lună. Dacă depășești această sumă, ți se vor percepe comisioane de 0,5%.
Revolut îți împarte tranzacțiile pe categorii astfel încât cunoști cât ai cheltuit la restaurant, la shopping, la market, lună de lună. Cardul Revolut asigură transferul instant către alți utilizatori ai aplicației. Este la fel de rapid ca un SMS. De asemenea, Revolut are o funcție care are scopul de pune banii deoparte. Această funcție rotunjește fiecare tranzacție făcută iar diferența o pune deoparte pentru diverse lucruri pe care dorești să le cumperi.
Costuri și dezavantaje
Pentru un cost de 3,5 lei/persoană/zi, Revolut îți poate crea o asigurare de călătorie în străinătate. Aplicația își dă seama când te afli peste graniță, ori de câte ori telefonul mobil arată că ești plecat afară. În momentul când te-ai întors în țară, asigurarea se oprește iar retragerea banilor încetează. Pentru o utilizare obișnuită a cardului Revolut nu există costuri de administrare. Singurul cost este cel al transportului cardului la destinatar. Când îți faci contul Revolut va trebui să-l alimentezi cu 50 de lei, ca să confirmi datele tale.
Cardul Revolut are și dezavantaje. Când faci transfer din contul bancar pe Revolut, banii ajung instant. Nu și invers. În plus, nu toți comercianții acceptă Revolut.
Lovitură și în sistemul de creditare
Fintech-urile nu au lovit numai în comisioanele băncilor ci și în activitatea de creditare, aceasta fiind practic principala activitate a unei bănci. Astfel, au apărut companii de tehnologie care oferă micro credite de consum, ale căror sume nu sunt chiar mici. Luăm exemplul fintech-ului Beez, un start-up românesc care a pus bazele unui sistem de tip cash-back la cumpărături printr-un sistem de afiliere și care oferă chiar credite fără dobândă clienților care fac tranzacții prin intermediul aplicației.
Din activitatea de creditare a băncilor nu mușcă doar fintech-urile ci și marile companii. Orange a anunțat, de exemplu, că a lansat o soluție de finanțare pentru telefoane, tablete și accesorii ce pot fi achiziționate în magazinele proprii. Clienții beneficiază de un instrument de creditare fără comisioane și taxe suplimentare, cu o dobândă anuală de 14% și rate fixe. Clienții pot solicita un credit cu o valoare între 400 lei și 10.000 lei, cu rambursare flexibilă ce se poate face între 3 și 24 de luni sau anticipat.