A apărut o nouă metodă de fraudă online! Un român a pierdut peste 36.000 de lei

A apărut o nouă metodă de fraudă online în România! Un bărbat de 68 de ani din comuna Arbore, județul Suceava, a pierdut 36.200 de lei după ce a fost păcălit de o femeie necunoscută, care pretindea că lucrează la Bursa de Valori București (BVB). Femeia l-a convins să investească într-o firmă care aparent avea activități în domeniul petrolier.

Pe 17 ianuarie, bărbatul a anunțat Poliția că între octombrie 2024 și ianuarie 2025 a transferat banii către persoane necunoscute, realizând abia apoi că fusese înșelat. El a fost contactat printr-o aplicație online de o femeie care i-a prezentat o ofertă pentru a cumpăra acțiuni în comerțul cu petrol. Încrezător, bărbatul a făcut un prim transfer de 1.200 de lei într-un cont bancar, ale cărui detalii nu le mai are.

Pe 23 octombrie 2024, a luat un credit bancar de 40.000 de lei de la o bancă din Suceava, iar 35.000 de lei i-a depus la un bancomat, folosind un cod QR primit de la femeia respectivă. În final, și-a dat seama că a fost înșelat. După ce bărbatul a depus suma mare de bani, femeia care pretindea că lucrează la bursa de valori l-a mai contactat prin mesaje, dar nu i-a dat informații clare despre cum își poate retrage banii sau alte detalii despre contract.

Pe 17 ianuarie 2025, a primit un apel telefonic de la o altă persoană, care spunea că este și ea angajată a BVB. Aceasta i-a cerut să deschidă conturi la trei bănci diferite și să depună și mai mulți bani. În acel moment, bărbatul a realizat că a fost păcălit și a mers la Poliție.

Recomandările Poliției Române

Poliția Române ne recomandă să fim foarte atenți și bine informați înainte de a trimite bani în conturi necunoscute. Nu instalați aplicații de control de la distanță la cererea necunoscuților și nu accesați linkuri suspecte primite prin mesaje. Dacă un mesaj vă cere să introduceți coduri sau să vă autentificați, verificați întotdeauna despre ce este vorba înainte de a continua.

De obicei, escrocii se prezintă ca experți financiari care lucrează pentru platforme de tranzacționare online. Ei sună de pe numere cu prefixe din țări precum Marea Britanie, Franța sau Elveția, vorbesc cu un ușor accent moldovenesc și propun investiții în companii cunoscute precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom sau BRUA.

Escrocii conving oamenii să instaleze aplicații de control de la distanță pe telefon (cum ar fi AnyDesk sau AirDroid). Cu ajutorul acestor aplicații, ei accesează telefonul victimei și, sub pretextul că oferă asistență, intră în aplicațiile bancare și transferă bani fără acordul persoanei.

Metoda „Adeline” este o altă înșelătorie care începe cu un mesaj aparent inocent:

„Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franța. Mulțumesc mult!”

Mesajul include un link pe care, dacă îl accesezi, ești redirecționat către o pagină care îți cere să introduci un cod PIN pentru a participa la vot. De fapt, codul PIN este folosit pentru a conecta contul tău de mesagerie (WhatsApp sau alte aplicații similare) la dispozitivul escrocului. După ce introduci codul, escrocul finalizează configurarea contului tău pe telefonul său. Apoi îți blochează accesul la propriul cont și îl folosește în alte scopuri.