În Deva se va deschide primul centru de vaccinare de tip „Drive thru”, adică vaccinare direct din mașină, după cum anunță prefectul județului Hunedoara Călin Petru Marian. Acesta a susținut astăzi o conferință de presă alături de Sebastian Mezei, directorul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, pe parcursul căreia au fost prezentate informații referitoare la deschiderea în Deva, sâmbătă 24 aprilie, a acestui centrul de vaccinare.
În primul rând, acesta a punctat faptul că, pentru vaccinarea la centrul care își va desfășura activitatea zilnic între orele 10.00 și 19.00, în parcarea Centrului Comercial „Deva Shopping City”, nu este nevoie de programare.
În al doilea rând, persoanele pot veni doar cu mijloacele de transport, fie personale–autoturisme cu capacitate maximă de patru plus unu persoane–sau mijloace de transport în comun gen taxi sau alte tipuri similare de transport.
Pregătiți pentru vaccinarea zilnică a 500 de persoane
De asemenea, în zona de triaj este nevoie să prezinte un document de identitate și este recomandat să se prezinte cu chestionarul de triaj și cu cel de consimțământ completate. Acestea pot fi descărcate accesând site-ul DSP Hunedoara.
Dacă persoanele nu se prezintă cu documentele completate, acestea se primesc de la organizatori, se completează sub supravegherea medicului, se evaluează criteriile medicale, se efectuează vaccinarea fără ca persoana să coboare din autoturism apoi se face înscrierea în Registrul electronic naţional al vaccinărilor.
Este de reținut faptul că tipul de vaccin folosit este „Pfizer – BionTech”, organizatorii fiind pregătiți pentru vaccinarea a peste 500 persoane zilnic.
Prefectul Călin Petru Marian recomandă persoanelor care doresc să se vaccineze, să se prezinte în număr cât mai mare la acest centru și mulțumește instituțiilor implicate în această acțiune
Centru non-stop de vaccinare la Timișoara
Pe de altă parte, centrul de vaccinare non-stop de la Timişoara a început, în noaptea de luni spre marţi, imunizarea şi pe timpul nopţii, după ce platforma a fost actualizată pentru a permite programările. La sfârşitul lunii martie, la Timişoara era anunţată o nouă premieră naţională, un centru de vaccinare împotriva COVID-19 cu funcţionare non-stop. Însă medicii au vaccinat doar până seara târziu numai oamenii care nu au reuşit să ajungă la timp la programarea pe care o aveau peste zi din cauză că platforma de programare nu a permis înscrierea pe liste după ora 20.00.
STS a reuşit să facă modificările în platforma naţională, iar cei care doresc se pot programa şi pe timpul nopţii să se imunizeze cu serul Pfizer la centrul de vaccinare deschis non – stop la Spitalul Judeţean Timişoara.
În prima noapte de vaccinare, luni spre marţi, s-au înscris 14 persoane.
Primii doi pacienţi vaccinaţi au fost doi tineri, soţ şi soţie. Au venit la centrul de la Spitalul Judeţean din Timişoara puţin înainte de miezul nopţii şi au aşteptat afară până la ora zero.
Vaccinarea de noapte se va face tot în 4 fluxuri la fel ca pe timpul zilei. Un medic, o asistenţă şi mai mulţi studenţi la Medicină sunt prezenţi pentru a-i primi pe cei care vor să se imunizeze împotriva COVID 19.
„În această perioadă nu a scăzut numărul vaccinărilor în acest centru ci pur şi simplu am condensat numărul persoanelor care ar fi trebuit vaccinate într-un interval de 24 de ore în perioada de 12 ore cu menţiunea că medicii au fost aici 24 din 24”, a declarat Răul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Sursă foto: INQUAM Photos