O nouă fabrică modernă va fi construită în România, în parteneriat cu Uniunea Europeană, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Despre ce este vorba mai exact?
O nouă fabrică modernă de pulberi pentru muniție în România
România va găzdui cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniție, în urma unei investiții majore de aproape 400 de milioane de euro, anunță premierul Marcel Ciolacu. Proiectul, la care Uniunea Europeană va fi partener, va fi anunțat oficial în zilele următoare de către Comisia Europeană.
Potrivit declarațiilor premierului, investiția va beneficia de un sprijin financiar substanțial din partea UE, de aproximativ 47 de milioane de euro. Noua fabrică va fi dotată cu tehnologie de ultimă generație și va fi un important centru de producție pentru muniția NATO.
„O investiție de aproape 400 de milioane de euro și Comisia Europeană vine și ea la această investiție cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, a spus premierul.
Ciolacu a subliniat că România este pregătită să producă în această fabrică muniție NATO și a asigurat că țara nu se află în pericol de atac din partea Federației Ruse.
„România este membră NATO. Avem pe teritoriul României mii de soldaţi trimişi, ca şi ţară gazdă, avem un comandament francez, coordonare franceză pe teritoriul României, sunt şi militari din aproape toate statele europene. România nu va fi atacată de Federaţia Rusă. Este exclus ca România să fie atacată de Federaţia Rusă armat”, a afirmat Ciolacu.
Relația cu Rusia va rămâne tensionată în următorii ani
Aceste declarații vin în contextul în care relația cu Federația Rusă va rămâne tensionată, potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru încă câțiva ani de relații tensionate cu Rusia, subliniind importanța descurajării agresivității ruse. Geoană a evidențiat că o Rusie mai agresivă reprezintă un motiv pentru ca NATO să fie mai bine pregătită să facă față provocărilor.
În acest context, alegerile prezidențiale din Rusia, programate în perioada 15-17 martie, nu sunt percepute ca fiind unele democratice, conform declarațiilor sale. El a atras atenția că o continuare a regimului politic actual la Moscova nu aduce perspective de schimbare în abordarea față de Ucraina, Occident sau NATO.
„Trebuie să ne pregătim pentru încă câţiva ani de zile cel puţin pentru o relaţie tensionată, NATO îşi face datoria, ne protejăm teritoriul şi aliaţii, ne luăm măsuri în consecinţă. O Rusie mai agresivă înseamnă un NATO mai pregătit să descurajeze această agresivitate”, a declarat Mircea Geoană.