Investiția momentului în România. Vor deschide o nouă fabrică într-un oraș din țara noastră
TESLA Energy Storage, companie înfiinţată în iunie, va demara anul viitor construcţiile la o fabrică de echipamente pentru stocarea energiei la Brăila. Compania face parte din grupul cehesc TESLA, producător de echipamente energetice, inclusiv destinate stocării energiei.
Trebuie menționat că investiția se va ridica la 450 de milioane de lei, fiind susţinută printr-un ajutor de stat de 200 de milioane de lei.
Brăila este unul dintre cele mai dorite judeţe din România
Informațiile centralizate de zf.ro arată că Brăila este unul dintre cele mai dorite judeţe din România de noul val de investitori în energie verde. Sistemele de stocare care vor fi produse de TESLA Energy Storage sunt destinate inclusiv parcurilor eoliene şi solare.
„Am ales acest loc cu multă grijă pentru că îndeplinea mai multe criterii: proximitatea faţă de portul Constanţa, zona liberă, profilul industrial al zonei şi dezvoltările semnificative pe zona de energie verde“, a declarat Dusan Lichardus, cofondator şi preşedintele consiliului de administraţie al grupului TESLA din Cehia.
Unitatea de producţie va realiza în principal sisteme de stocare a energiei pentru consumatorii industriali şi pentru proiectele mari de energie solară şi eoliană.
De asemenea, fabrica va produce şi module de baterii destinate segmentului rezidenţial, dar şi module pentru industria auto.
Apare o altă fabrică în România
În altă ordine de idei, amintim că antreprenorul Vladimir Cohn, cunoscut pentru businessurile sale în domeniul producţiei de hârtie, a aplicat pentru un ajutor de stat în valoare de 185,4 milioane de lei, care ar urma să fie parte dintr-o investiţie de aproape 1,4 miliarde de lei (285 mil. euro) într-o nouă unitate de producţie.
„Dorim să construim o fabrică nouă de celuloză şi hârtie la Giurgiu”, a spus pentru ZF Vladimir Cohn.
Potrivit listei privind rezultatele procesului de selecţie a cererilor de acord pentru finanţare înregistrate în cadrul schemei de ajutor de stat, publicate marţi de Ministerul de Finanţe, aceasta este cea mai mare investiţie care ar urma să fie susţinută cu ajutor de stat în cadrul acestei sesiuni.
Vladimir Cohn este unul dintre cei mai puternici şi totodată discreţi antreprenori români. El a vândut, în 2018, firmele EcoPack Ghimbav şi EcoPaper Zărneşti grupului britanic DS Smith, într-o tranzacţie care s-a ridicat la o valoare de aproximativ 208 de milioane de euro. La momentul vânzării, cele două companii ajunseseră la afaceri consolidate de 50 de milioane de euro, fiind lideri pe segmentele lor de business.