BSOG și Unigrains, investiții de 65 de milioane de euro
Noua facilitate va avea o capacitate de producție de 57 MW de biometan și va genera anual peste 250.000 de tone de îngrășăminte organice. Materia primă pentru proces va proveni din deșeuri agricole neprelucrate furnizate de Unigrains Trading, care va gestiona și distribuția îngrășămintelor, atât pe piețele angro, cât și en-detail. BSOG Energy va fi responsabilă de construcția, deținerea și operarea instalației și de gestionarea producției de biometan.
„Acest proiect incitant reprezintă cel de-l doilea proiect de productie de biometan a BSOG Energy în România. Cooperarea cu Unigrains va aduce BSOG Energy încă 57 MW de producţie de biometan. Având în vedere eliminarea deşeurilor organice din mediu şi, în acelaşi timp, producerea de gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale şi a îngrăşămintelelor organice ca înlocuitor al îngrăşămintelor chimice, credem în potenţialul acestui proiect de a contribui semnificativ la sustenabilitatea energetică a României.
Realizarea acestui proiect necesită un cadru de reglementare care să-l susţină şi aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu autorităţile relevante către obiectivul comun de realizare a unor dezvoltări la scară largă a biometanului în ţară. Acţionarii Black Sea Oil & Gas, firma globală de investiţii Carlyle şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, susţin pe deplin acest nou parteneriat”, spune Mark Beacom, managing director, BSOG Energy.
Valorificarea sustenabilă a resurselor și consolidarea economiei circulare
La rândul său, Theodor Ichim, administratorul Unigrains Trading și președinte al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), a subliniat că proiectul este „vârful strategiei agricole” a companiei, care urmărește să integreze practicile durabile și să promoveze o agricultură în simbioză cu natura.
BSOG Energy este deținută integral de Black Sea Oil & Gas SA, dezvoltatorul Proiectului Midia – primul proiect offshore de gaze naturale realizat în România în ultimele trei decenii. Compania este susținută de investitori puternici precum Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Unigrains Trading, fondată în 2003, administrează circa 3.300 de hectare de teren agricol în județul Constanța și este un jucător important pe piața semințelor din sudul țării. Compania a adoptat din 2012 agricultura de precizie, iar din 2023 a trecut la practici de agricultură regenerativă.
Proiectul comun vizează nu doar valorificarea sustenabilă a resurselor, ci și consolidarea economiei circulare, promovând îngrășămintele organice ca alternativă viabilă și ecologică la cele chimice, în beneficiul fermierilor români și al mediului înconjurător.