O nouă fabrică de ventilatoare inteligente în Oradea
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de miercuri o investiție la Oradea, unde compania germană EBM Papst va construi o fabrică de ventilatoare inteligente, cu o valoare estimată la 30 de milioane de euro.
Noua unitate de producție va fi amplasată pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, în Parcul Industrial II din Oradea, pe strada Ogorului. Termenul de punere în funcțiune este stabilit pentru anul 2026.
„Cu această investiție, deschidem calea pentru și mai multe oportunități de locuri de muncă în Oradea, pentru că vrem să creștem la aproape 1.000 de angajați până în 2030”, a declarat Delia Ungur, directorul general al EBM Papst România, cu ocazia evenimentului de punere a pietrei de temelie.
Premierul Marcel Ciolacu a remarcat consolidarea unui „trend economic” în creștere în 2024–2025, numind acest proiect „ultimul exemplu” dintr-un val de investiții germane în economia românească.
„Remarc consolidarea unui trend economic în acest an, valul de investiții germane în România. Ultimul exemplu – un concern care construiește o fabrică de ventilatoare inteligente în Oradea, de 30 milioane euro. Uzina va ajunge la un total de circa 1000 de angajați”, spune Marcel Ciolacu înainte de ședința de Guvern de miercuri.
12 trenuri electrice de metrou, cu fonduri europene
În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, Marcel Ciolacu a anunțat un alt proiect major – achiziția a 12 trenuri electrice de metrou, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, finanțată din fonduri europene.
„Trenurile vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou, Gara de Nord–Străulești, iar apoi pe viitoarea Magistrală 6, 1 Mai–Otopeni”, a precizat premierul.
Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a infrastructurii de transport urban, cu scopul de a îmbunătăți mobilitatea în marile orașe și de a integra conexiunile între zonele metropolitane și aeroporturi.

Colaborarea cu SpaceX, salutată de Marcel Ciolacu
Un alt anunț important al prim-ministrului Marcel Ciolacu a vizat colaborarea cu compania americană SpaceX, fondată de Elon Musk, în vederea dezvoltării tehnologiei sateliților NGSO (Non-Geostationary Satellite Orbit).
„Mă bucur că suntem parteneri cu o companie americană de top, SpaceX, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”, a spus Marcel Ciolacu.
Testele s-au desfășurat în 2024, în colaborare cu ANCOM și Ministerul Apărării Naționale, fiind prima demonstrație în condiții reale a funcționării sateliților NGSO fără interferențe cu rețelele geostaționare (GSO).
În urma rezultatelor pozitive, Guvernul a mandatat ANCOM să analizeze și să promoveze la nivel internațional revizuirea reglementărilor curente privind limitele EPFD (Equivalent Power Flux Density) – o măsură esențială pentru compatibilitatea între sistemele NGSO și GSO.