Tom Mueller, autorul cărții „Extra virginitate: sublima și scandaloasa lume a uleiului de măsline” a facut testul „virginității” pentru toate mărcile de ulei de măsline vândute în Australia. În urma analizelor, a constatat că nici măcar o singură marca de ulei de măsline nu era „extravirgină”!
E foarte greu să-ți dai seama, doar prin gustare, dacă un ulei de măsline este „extravirgin”.
Teste rapide pentru verificarea uleiului de măsline
Există însă un truc prin care poți afla dacă uleiul de măsline este unul veritabil.
Uleiul de măsline este inflamabil și ar trebui să fie capabil să întrețină arderea unei lămpi. Dacă n-o face înseamnă că nu este ulei de măsline extravirgin.
Un alt test simplu și relevant este următorul: pune pe o farfurie un șervețel peste care adaugi o lingură de ulei de măsline și îl lași 24 de ore și vezi a ce miroase. Apoi îi dai foc și miroși din nou pentru a vedea dacă miroase a măsline sau gudron.
Mai există o metodă folosită de mulți pentru a depista uleiul de măsline falsificat. Este vorba de păstrarea uleiului pentru câteva zile la frigider. Uleiul este extravirgin în cazul în care acesta începe să se solidifice. Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline se solidifică în frigider, în timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea-soarelui nu se vor solidifica.