Moţiunea de cenzură se apropie pentru Cabinetul Dăncilă, iar partidul lui Victor Ponta, Pro România, este cel ce va decide, din punct de vedere matematic, soarta Guvernului. Calculele arată că Victor Ponta nici măcar nu are nevoie de Tăriceanu.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă nu poate trece fără voturile Pro România, chiar dacă Opoziţia se bazează de această dată şi pe ALDE, arată matematica parlamentară. Pro România va înclina decisiv balanţa şi pentru formarea noului Guvern. Victor Ponta are astfel puterea de a decide dacă Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria sau dacă PNL intră la guvernare. Ponta ar putea forţa şi o nouă majoritate, PSD – Pro România, excluzându-l de la masă pe Călin Popescu Tăriceanu, scrie Adevărul.
Voturile Opoziţiei reunite (PNL, USR, PMP, UDMR) sunt insuficiente pentru a dărâma Guvernul Dăncilă, rămas fără o majoritate clară. Ca moţiune de cenzură să treacă, e nevoie de 233 de voturi, însă cele patru formaţiuni au doar 184. Dacă adunăm şi cele 31 de voturi de la ALDE, care s-a întors împotriva PSD, rezultă 215 voturi. Mai rămân cele 17 voturi venite din partea minorităţilor naţionale. Să presupunem că grupul va vota în bloc moţiunea de cenzură: se strâng 232 de voturi, deci cu unul sub limita majorităţii. Însă din cei 17 deputaţi minoritari, doar jumătate sunt de partea Opoziţiei. Cealaltă jumătate a rămas fidelă PSD, chiar şi după arestarea lui Liviu Dragnea. Deci blocul PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţile naţionale n-ar putea răsturna Guvernul Dăncilă.
Pro România este partidul care va decide totul, însă formaţiunea oscilează între a susţine moţiunea de cenzură sau a intra la guvernare cu PSD, potrivit unor surse politice. Partidul lui Victor Ponta numără în acest moment 30 de parlamentari. Zilele viitoare, sunt aşteptate încă cinci-şase transferuri de la PSD la ProRomânia, deci partidul lui Ponta va deveni a patra forţă politică din Parlament. Potrivit surselor citate, Ponta ar vrea să adune peste 40 de senatori şi deputaţi până la votul moţiunii de cenzură, aşadar negocierile cu aleşii PSD sunt în plină desfăşurare.
Matematica parlamentară arată că Victor Ponta ar putea forma lejer o nouă majoritate alături de ALDE, partid cu care tocmai s-a aliat, si cu PSD. Cele trei formaţiuni ar strânge în total 263 de voturi, deci cu 30 peste graniţa majorităţii. La care s-ar mai adaugă şi voturile venite din partea minorităţilor naţionale, deci un nou Guvern de stânga ar avea o susţinere puternică în Parlament. Însă totul depinde de preşedintele Klaus Iohannis, care ar trebui să ofere PSD încă o şansă la guvernare, fie şi indirect, printr-o alianţă cu Ponta. Ar fi al patrulea Guvern PSD în ultimii trei ani, o decizie care ar strâni furia liberalilor înainte de alegerile prezidenţiale.
Dacă ar risca politic, Victor Ponta ar putea forma o nouă majoritate parlamentară numai cu PSD, fără ALDE. Social-democraţii şi ProRomânia strâng 232 de voturi, deci ar mai avea nevoie de un singur parlamentar, pe care îl pot transfera chiar de la ALDE. În plus, ar mai fi şi cele 9-10 voturi de la minorităţi, deci am putea asista la un nou Guvern social-democrat format între PSD – varianta tradiţională, şi un mic PSD – format tot din vechi social-democraţi, plecaţi din cauza lui Liviu Dragnea. Aşadar, Ponta s-ar putea descotorosi de Călin Popescu Tăriceanu, în condiţiile în care mai mulţi lideri Pro România, în special Mihai Tudose şi Daniel Constantin, sunt nemulţumiţi de alianţa cu ALDE.
Preşedintele Klaus Iohannis va forţa instalarea unui guvern PNL, susţin surse politice, tocmai pentru a-şi mobiliza partidul înainte de campania pentru prezidenţiale. Liberalii negociază deja cu toate forţele politice, inclusiv cu PSD, ALDE şi Pro România. Victor Ponta ar avea din nou ultimul cuvânt. Pro România ar putea susţine învestirea unui nou guvern PNL, din care să nu facă parte, dar pe care să-l torpileze anul viitor, când vom trece prin două rânduri de campanii electorale: pentru locale şi parlamentare.