Oficiali americani și ai Alianței Nord-Atlantice, citați de CNN, spun că guvernul de la Minsk face deja preparative în acest sens.
„Este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în conflict. Putin are nevoie de sprijin. Orice ar fi de folos”, a spus un oficial militar al NATO, în contextul în care numeroase relatări concordante arată că cele mai multe dintre forțele ruse sunt blocate în avansul lor, după 27 de zile de război, iar apărarea ucraineană a reușit să recâștige teren.
Belarus a votat pentru prezența permanentă în țară a trupelor și armelor rusești, inclusiv nucleare. O sursă din Belarus a arătat că unitățile de luptă ale acestei țări sunt gata să intre în Ucraina „în următoarele zile”, cu mii combatanți.
Guvernul belarus pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei
Separat, un oficial de rang înalt al serviciilor de informații NATO a declarat că, potrivit estimărilor Alianței, guvernul belarus pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei. Oficialul militar NATO citat de CNN a menționat că o decizie finală privind implicarea Minsk-ului în război trebuie să fie luată la Moscova.
„Nu este vorba despre ceea ce vrea (Aleksandr) Lukașenko. Întrebarea este: Putin vrea o altă țară instabilă în regiune?”, a arătat sursa citată. Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că pentru Rusia are sens să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina pe la granița sa de vest.
Avertismentul Poloniei: Belarusul o să fie aspru sancționat dacă o să intervină
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a susținut că Belarusul o să fie aspru sancționat dacă intervine în Ucraina, așa cum se zvonește. Duda a avut o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis, la București.
„Sunt recunoscător că aceste întâlniri sunt norocoase pentru noi. Ne-am întâlnit în 2016 și rezultatul a fost înființarea B9. Am obținut prezența avansată, dar înainte de toate, prezența NATO care nu era înainte. Nu era această garanție. Azi am vorbit cu domnul președinte, fără precedent, având în vedere criza de securitate pentru noi, avem nevoie de o concepție nouă a NATO. Din acest motiv e importantă întâlnirea noastră. Noua concepție trebuie să ia în considerare această agresiune a Rusiei. Prezența noastră trebuie să-și schimbe perspectiva.
Noi, ca reprezentanți ai lumii libere, nu putem să fim de acord și trebuie să facem tot posibilul ca acest război să înceteze, să nu aibă loc astfel de lucruri pe teritoriile țărilor noastre”, a spus acesta.
Semnal dur către Belarus: cine se alătură agresorului o să fie sancționat
El a arătat că trebuie avute în vedere sancțuni care să lovească puternic în Rusia.
„Dacă Belarus va ataca Ucraina, cred că se va impune sancțiuni împotriva Belarusului. Toate țările trebuie se exprime clar: cine se alătură agresorului o să fie sancționat”, a spus Duda.
Pe de altă parte, trebuie subliniat că forțele rusești au stocuri de alimente și muniție doar pentru trei zile. Această informație a fost furnizată de reprezentanții armatei ucrainene, potrivit Sky News. În cel mai recent raport operațional, aceasta a declarat că forțele rusești suferă din cauza lipsei de combustibil și sunt mobilizate „haotic”. Informația se adaugă la rapoartele frecvente privind o invazie dezorganizată a Rusiei, care nu a reușit să cucerească orașe cheie sau să răstoarne guvernul ucrainean.