După mai bine de un deceniu de negocieri, India și Australia au semnat în cele din urmă faza 1 a ECTA (Economic Cooperation and Trade Agreement), pentru a permite un flux mai mare de bunuri și servicii, reducând astfel dependența Australiei de produsele chinezești.
Creșterea tensiunilor strategice și economice cu China și alegerile iminente de luna viitoare au determinat Australia să aprobe un acord de liber schimb cu India. Un pas despre care guvernul de la Canberra crede că va îmbunătăți și mai mult. „Parteneriatul strategic cuprinzător” cu New Delhi, informează The Print.
„India s-a confruntat cu tensiuni la graniță, Australia s-a confruntat cu constrângerile economice și toți ne-am confruntat cu noi provocări în Pacific. Aceste probleme nu vor dispărea peste noapte”, a declarat trimisul australian pentru India, Barry O’Farrell, fără a menționa China.
Acesta este motivul pentru care a devenit evident că cele două state trtebuie să semneze Acordul de cooperare economică și comercială Australia-India (ECTA), un acord de liber schimb cunoscut anterior ca Acordul de cooperare economică cuprinzătoare (CECA).
Potrivit unor surse diplomatice, Australia a dorit să semneze acordul cu India mai devreme, deoarece, în mai, au loc alegeri. Acesta ar fi motivul pentru care Australia a cedat și s-a „adaptat” unor cereri pe care le-a impus India, în special în comerțul cu servicii.
India și legăturile cu Rusia
Ca și China, India a refuzat să condamne în mod categoric invazia brutală a Rusiei în Ucraina. Ambele state s-au abținut să voteze rezoluțiile Consiliului de Securitate și a Adunării Generale a Națiunilor Unite care cer Moscovei să oprească imediat atacul asupra Ucrainei.
India a încercat să contracareze influența tot mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific. Un semnal clar în acest sens este rolul Indiei în Quad – o grupare informală de securitate din care face parte împreună cu SUA, Japonia și Australia.
India are relații în domeniul securității și apărării și cu Rusia. New Delhi a încheiat un acord pentru achiziționarea de arme în valoare de 5 miliarde de dolari cu Rusia în 2018 pentru un sistem de apărare antiaeriană, în ciuda sancțiunilor pe care America le-ar fi putut impune.