În contextul agresiuniii militare ruse care durează mai bine de opt luni, Kievul anunță că își propune să consolideze capacitatea sistemului de apărare prin propria producție de drone de calibru NATO, după ce Moscova a lansat asupra Ucrainei mai multe drone de producție iraniană ce au distrus o bună parte din infrastructură.
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că Ucraina își propune să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”. Respectiv, preluarea de către stat, săptămâna aceasta, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a subliniat ministrul ucrainean într-un interviu acordat agenției Reuters.
„Încercăm să fim ca Israelul – mai independenţi, în următorii ani. Cred că cel mai bun răspuns (n. red. poate fi văzut) în Israel în modul în care şi-au dezvoltat ei industria naţională pentru forţele armate. Asta i-a făcut independenţi”, a explicat ministrul ucrainean pentru sursa citată.
Ucraina se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face faţă agresiunii ruse, după ce în ultima perioadă Moscova a ordonat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” de origine iraniană care au distrus în mare măsură infrastructura ucraineană.
Ucraina încă dispune de o serie de arme de artilerie din epoca sovietică
Ucraina își propune să producă capacităţi de bruiaj al dronelor, dar şi propriile drone aeriene, submarine şi terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a mai spus ministrul Oleksii Reznikov pentru sursa citată. În același timp, Ucraina are în vedere și producția proprie artilerie de calibru NATO.
Fostă republică sovietică cu 41 de milioane de locuitori, care a devenit independentă în anul 1991, a depus anul acesta o cerere de aderare la NATO. Ucraina încă dispune de o serie de arme de artilerie din epoca sovietică, care au un calibru diferit de standardul NATO, a mai precizat sursa citată.
Ucraina țintește standardele NATO!
De la începutul conflictului militar care a început în februarie, Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemele avansate de armament ale Occidentului. În procesul de defensivă, Kievul a folosit lansatoare multiple de rachete precum sistemul HIMARS, de exemplu, reuşind să perturbe semnificativ liniile de aprovizionare şi posturile de comandă ale ruşilor în sudul ţării.
„Am înţeles că prin utilizarea sistemelor de armament sovietice nu reuşim să fim independenţi. Şi este mai bine să avem sisteme noi, cu muniţie nouă, la un standard NATO”, a spus Reznikov. „Ne gândim să avem şi noi sisteme ucrainene de 155 mm”, a precizat ministrul, referindu-se la calibrul standard al artileriei NATO.