Ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, a spus, miercuri, că preşedintele rus Vladimir Putin „folosește foametea ca armă”.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor dezvoltării din G7, organizată la Berlin, Svenja Schulze a avertizat că în prezent există un risc mare de foamete din cauza războiului din Ucraina. Totodată, ea și-a anunțat intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală, informează DPA.

Urmează o criză alimentară globală?

„Consecinţele teribile ale războiului Rusiei depăşesc cu mult Ucraina. Există o ameninţare de foamete pentru că Putin foloseşte intenţionat foamea ca armă. Trebuie să contracarăm acest lucru printr-o nouă alianţă pentru securitate alimentară globală, pe care intenţionăm să o adoptăm la această întâlnire.”, a declarat ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze.

Oficialii din G7 prezenți la reuniunea de la Berlin au discutat despre provocările pentru reconstrucţia Ucrainei, o posibilă foamete și schimbările climatice.

Înainte de război, livrările de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau aproape 30% din comerţul mondial, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu.

Blocada maritimă limitează drastic capacitatea de export a Ucrainei

Transportul feroviar este insuficient, din motive de capacitate și mai ales de timp, dat fiind că vagoanele dinspre Ucraina trebuie să aștepte până când osiile sunt schimbate sau conținutul e transferat în cele cu dimensiunea potrivită pentru sistemul ferat european.

Provocarea logistică este uriașă, cu timp de așteptare de 16 zile, în medie, ajungând până la 30 de zile, potrivit unor oficiali UE.

Căi terestre și fluviale ar urma să fie folosite, alături de un număr crescut de vehicule, vagoane și barje. Pentru sectorul de transport din România, ar putea fi o veste bună.

Pe de altă parte, congestionarea rutelor ar putea crea, într-o anumită măsură, se speră, gestionabilă, alte dificultăți și întârzieri pentru produsele non-agricole.

Canada s-a oferit să ajute la transportul cerealelor, însă pentru ca măsura să fie eficientă, rutarea spre porturi din România sau alte țări din jur trebuie mult îmbunătățită.

Până acum, sezonul agricol pare a progresa acceptabil în Ucraina, raportat la condițiile dificile, dar aprovizionarea pieței internaționale – și transformarea cerealelor în venituri pentru bugetul contorsionat al țării – nu este o misiune facilă.

Cantitățile în așteptare în prezent, fără recolta viitoare, ar însemna aproximativ 8 miliarde de dolari.

La nivel global, stocurile relativ scăzute indică menținerea unor riscuri pentru piață. Seceta s-a făcut simțită nu doar în India, ci și în Europa.

Franța, foarte importantă ca producător și exportator de grâu, înregistra unul dintre cele mai scăzute niveluri de precipitații în prima jumătate a lunii mai.

Estimările Ministerului Agriculturii din SUA la nivel global sunt de 267 milioane de tone de grâu la finele sezonului (în vara lui 2023), un minim al ultimilor 6 ani, față de 272 milioane de tone, potrivit analiștilor intervievați.

În condițiile actuale, prețurile par a se menține la niveluri foarte ridicate în raport cu media istorică.