O nouă fraudă pe internet! Infractorii se folosesc de imaginea Poliţiei Române şi a DNSC

Sursa: Dreamstime

Alertă de ultim moment de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Instituția atrage atenția tuturor românilor cu privire la mesajele și documentele pe care le primesc pe e-mail.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat recent despre folosirea numelui instituției într-un scam propagat via e-mail. Această tentativă de fraudă se bazează pe credulitatea utilizatorului și pe panicarea sa în a oferi detalii compromițătoare sau date sensibile pe o adresă de mail ce pretinde a fi din partea Poliției Române.

În realitate, adresa nu aparține Poliției, fiind una de pe domeniul Gmail, nu politiaromana.ro.

„Echipa DNSC vă recomandă să fiți vigilenți cu privire la primirea unor astfel de mesaje nesolicitate, să nu dați crezare scenariului propus de atacatori, și, în cazul în care acestea includ link-uri sau atașamente, să evitați accesarea lor, să trimiteți în zona de SPAM astfel de adrese de mail și să ștergeți aceste mesaje-capcană!”, a arătat instituția.

Avertismentul dat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Românii sunt rugați să verifice mereu sursa reală a mesajului, înainte de a efectua o acțiune ce se poate dovedi a fi malițioasă pentru ei, pentru datele sau pentru dispozitivele lor.

„Dacă ați căzut în capcană și ați răspuns cu detalii sensibile, ori date cu caracter personal, date de autentificare și mai ales detalii financiare ale conturilor sau cardurilor dvs, contactați imediat banca pentru a bloca acel card și eventuale tranzacții ilicite din cont, Poliția pentru a deschide o investigație și #DNSC, pentru a informa mai departe și alți utilizatori despre tipul acesta de atac”, a arătat DNSC.

Totodată, în situația în care cunoașteți pe cineva care a primit un astfel de mesaj, vă rugăm să-i recomandați măsurile de mai sus.

Verificați adresa de e-mail a expeditorului

„Întotdeauna verificați adresa de e-mail a expeditorului! Când nu sunteți sigur(ă) de faptul că ar fi trebuit să primiți un asemenea mesaj, contactați pe cel care v-a transmis aceste informații, pe un canal de comunicare diferit”, a arătat DNSC.

Instituția a atras atenția și la limbajul folosit. Greșelile gramaticale și de exprimare pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici și un semn al intenției mai puțin prietenoase a mesajului.

„Antrenați-vă pentru a detecta și evita principalele amenințări din online pe site-ul https://sigurantaonline.ro, acolo unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele: https://quiz.sigurantaonline.ro/”.

Siguranta Online este o campanie de conștientizare la nivel național, derulată de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri precum Ambasada Elveției în România, Microsoft Romania, BIT SENTINEL, ATTACK Simulator, Swiss Webacademy, ANIS sau Dekeneas.