Că multă lume a contestat o parte din dosarele instrumentate de DNA pe vremea când Laura Codruța Kovesi este la conducerea direcției  este cunoscut, însă în prezent tribunalele din România oferă achitări pe bandă rulantă pentru greșeli și exagerări din trecut.

Achitare și după rejudecarea dosarului

După ce au fost încatusati și ținuți o zi la închisoare, 13 polițiști de frontieră și un inspector antifraudă au fost trimiși în judecată de DNA în 2017, fără că împotriva lor să existe vreo probă. Astfel, Tribunalul Arad a dispus din nou achitarea celor 14 inculpați, la fel cum o făcuse și anul trecut, în 2020, printr-o sentința desființată de Curtea de Apel Timișoara, care a trimis dosarul spre rejudecare. Mai mult, DNA a pus sechestru pe sume de 10 și 50 euro, adică aproape infime.

Practic, Tribunalul Arad a decis că este pur și simplu vorba de o înscenare a DNA, după ce 14 inculpați au fost trimiși în judecată fără că împotriva lor să existe vreo probă. Decizia a fost lută în data de 16 iulie 2021 de Tribunalul Arad. Judecătorii au dispus achitari pe linie pentru toți cei implicați.

Soluția de achitare, dată de judecătorul Raul Emanuel Martin

Practic, judecătorul Raul Emanuel Martin de la Tribunalul Arad a decis achitarea a 13 polițiști de frontieră și a unui inspector antifraudă acuzați de luare de mită. Soluțiile de achitare au fost dispuse în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penală care se referă la faptul că “nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”. Practic, Tribunalul Arad a menținut sentința pe care o pronuntase în 14 ianuarie 2020, dar care în iulie 2020 a fost desființată de Curtea de Apel Timișoara, această din urmă instanța trimițând dosarul înapoi la Tribunalul Arad pentru rejudecare. Așadar, și după rejudecare sentința a fost tot de achitare a celor 14 inculpați.

Reținuți pentru 24 de ore și încătușați

Cei 14 inculpați achitați au fost incatuati și reținuți de DNA pentru 24 de ore în anulș 2017. De asemenea, pe lângă cei 13 polițiști de frontieră și inspectorul antifraudă, în același dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane, care au ales să facă acorduri de recunoaștere a vinovăției în schimbul unor pedepse cu suspendare.

Sechestru pe sume modice de 10 și 50 euro

Uimitor este faptul că în dosarul care s-a lăsat doar cu achitări, DNA a pus sechestru pe sume chiar și de ordinul a 10 euro sau 50 euro. Mai mult, în sentința inițială de achitare, cea din 14 ianuarie 2020, Tribunalul Arad a stabilit încălcarea art. 6 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale privind dreptul la un proces echitabil. Tribunalul Arad a constatat și folosirea unor agenți provocatori de către DNA (art. 101 alin. 1 și 3) și a unor probe obținute nelegal (art. 102 alin. 2, 3 și 4). De altfel, instanța a admis nulitățile invocate și a constatat nulitatea absolută a ordonanțelor DNA privind folosirea unui colaborator cu identitate reală, precum și a unor investigatori sub acoperire.

Dosarul a fost trimis în instanța de DNA în 2017, în plin mandat al Laurei Kovesi, printr-un rechizitoriu întocmit de procurorul Codrin Gavra de la DNA Timișoara și confirmat de fosta șefa a DNA Timișoara Lavinia Macovei. Decizia definitivă urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel Timișoara.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin