Mircea Fechet a anunțat că s-a emis acordul pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna – Belareca
Mircea Fechet a anunțat că a fost emis proiectul de acord de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna – Belareca, un proiect strategic ce contribuie la independența energetică a României.
Amplasat în județul Caraș-Severin, în localitățile Băile Herculane, Mehadia și Cornereva, acest obiectiv va crește capacitatea medie de producție a energiei cu 40,2 GWh pe an.
”Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna – Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiţii strategice care pun România pe drumul independenţei energetice.
Am emis proiectul de acord de mediu pentru obiectivul amplasat în localităţile Băile Herculane, Mehadia şi Cornereva din judeţul Caraş-Severin, care va conduce la suplimentarea capacităţii medii de producţie energie cu 40,2 GWh/an”, a transmis acesta pe Facebook.
Unul dintre cele mai vechi proiecte hidroenergetice din România; lucrările au început în urmă cu 45 de ani
Ministrul Mediului a declarat că barajul de la Cornereva va permite acumularea unui volum util de 7,11 milioane mc, asigurând astfel stocarea a aproximativ 4,15 GWh de energie electrică. El a precizat că Amenajarea Hidroenergetică Cerna – Belareca este unul dintre cele mai vechi proiecte hidroenergetice din România, inițiat acum 45 de ani, dar sistat în anii ’90 la un stadiu de execuție de 80%.
Potrivit lui Mircea Fechet, proiectul a trecut prin toate etapele necesare de evaluare a impactului asupra mediului, respectând legislația națională și normele europene.
Cele trei studii de specialitate analizate în consultare publică – privind impactul asupra corpurilor de apă, evaluarea adecvată și impactul asupra mediului – au dus la implementarea unor măsuri de prevenire, reducere și monitorizare a efectelor asupra ecosistemului, atât în faza de execuție, cât și în cea de operare.
Obiectivul „Amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca” include două trepte de cădere
Obiectivul „Amenajarea hidroenergetică Cerna – Belareca” include două trepte de cădere, una pe râul Cerna și alta pe râul Belareca, având ca punct comun centrala Herculane.
Investiția, derulată de Hidroelectrica, face parte dintr-un ansamblu de proiecte destinate valorificării resurselor de hidroenergie, consolidării securității energetice a României și menținerii sub control a costurilor energiei electrice pentru populație, a mai precizat oficialul.