Preţul petrolului continuă să scadă încet la nivel internaţional!
Petrolul Brent şi cel WTI au scăzut ambele sub 100 de dolari pe baril miercuri, 16 martie
Este cea de-a cincea scădere din ultimele şase zile, iar evoluţia este pusă pe seama negocierilor de pace dintre Ucraina şi Rusia, dar şi a creşterii surprinzătoare a stocurilor din Statele Unite, indică Reuters.
Preţul petrolului Brent a fluctuat într-un interval de 6 dolari, între 97,55 dolari şi 103,70 dolari. La finalul zilei de miercuri, preţul s-a stabilizat la la 98,02 dolari pe baril, în scădere 1,9%, respectiv cu 1,89 dolari pe baril.
Cât despre petrolul WTI (West Texas Intermediate), de referinţă pe piaţa din Statele Unite, acesta a coborât miercuri cu 1,5%, respectiv cu 1,40 dolari, până la 95,04 dolari pe baril.
Reamintim că, imediat după debutul invaziei din Ucraina, preţurile petrolului au trecut de 100 dolari/baril pentru prima dată în ultimii ani.
Săptămâna trecută, s-au atins şi maximele ultimilor 14 ani, de 130,50 dolari/baril în cazul petrolului WTI şi de 139,26 dolari/baril în cazul petrolului Brent.
Totuşi, unii analişti au avertizat că scăderea din ultimele zile reflectă prea mult optimism că războiul din Ucraina se va încheia în curând.
În urma sancţiunilor dure impuse de Statele Unite, UE şi alte ţări asupra Rusiei, după invazia ce a început pe 24 februarie, comerţul cu petrol al Rusiei, care reprezintă 4 până la 5 milioane de barili de ţiţei zilnic, a fost serios perturbat.
China ar putea plăti direct în yuani petrolul cumpărat din Arabia Saudită
În altă ordine de idei, Arabia Saudită s-ar afla în discuții avansate cu Beijingul pentru a accepta plăți în yuan pentru vânzările sale de petrol către China, transmite Wall Street Journal.
O înţelegere între cele două ţări ar afecta serios supremația dolarului american pe piața mondială a petrolului și ar reprezenta o nouă reorientare politică spre Asia pentru cel mai mare exportator de țiței din lume.
Se pare că Arabia Saudită este tot mai nemulţumită de angajamentele de securitate vechi de zeci de ani ale SUA de a apăra regatul saudit.
Saudiţii sunt nemulţumiti cauza lipsei de sprijin a americanilor pentru intervenția Riadului în războiul civil din Yemen, dar și din cauza planurilor lui Joe Biden de a ajunge la un acord cu Iranul în privința programului său nuclear.