"Pretinsa încălcare priveşte o serie de actori importanţi ai pieţei de carburanţi. Concluziile investigaţiei Consiliului Concurenţei, inclusiv posibilele sancţiuni, vor fi cuprinse în decizia finală a Consiliului Concurenţei, care va fi emisă după formularea răspunsului OMV Petrom cu privire la forma actuală a raportului de investigaţie şi după audierea în faţa Consiliului Concurenţei", se menţionează în sursa citată.

Reprezentanţii companiei Petrom susţin că această pretinsă încălcare este lipsită de temei şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o reprezentare corectă a faptelor relevante care să fie reflectate în decizia finală a Consiliului Concurenţei.

"În perioada pretinsei încălcări, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piaţa românească de carburanţi. Decizia de a retrage de pe piaţă a Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu şi economice, ţinând cont în mod adecvat de interesele consumatorilor", se arată în comunicat.
Acest sortiment de benzină a fost scos de pe piaţă la finele anului 2008 – începutul anului 2009, fiind înlocuit cu carburant de tip Euro 5.
Reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei ne-au precizat că nu este vorba despre o nouă investigaţie ci despre cea deschisă în anul 2005 şi care a fost extinsă la începutul anului trecut. Sursele citate ne-au menţionat faptul că în vara acestui an, inspectorii instituţiei au decis să împartă ancheta în două părţi: cea referitoare la retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină fără plumb şi cea legată de preţuri.
Prima investigaţie a fost finalizată şi trimisă către oficialii Comisiei Europene, care la rândul lor au şi trimis răspuns Consiliului Concurenţei, care prevede sancţionarea companiilor petroliere de pe piaţa românească. Este vorba de companiile OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, OMV, Mol, Agip (Eni).
Cea de-a doua investigaţie, care se referă la o posibilă înţelegere a companiilor petroliere în practicarea preţurilor, va fi finalizată abia în vara anului viitor.

În conformitate cu reglementările în vigoare în materie de concurenţă sancţiunile maxime pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Anul trecut compania OMV Petrom a raportat o cifră de afaceri de aproape 14 miliarde de lei, astfel că, în cazul în care se va constata o încălcare a legislaţiei, amenda maximă care poate fi aplicată OMV Petrom este de 1,4 miliarde de lei (325 milioane de euro).
Cea de-a doua companie, după numărul de staţii, Rompetrol a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 7,1 miliarde de lei, iar Lukoil a avut în 2010 afaceri de 4,5 miliarde de lei. Mol România a înregistrat afaceri de 2,67 miliarde de lei, iar cea de-a cincea companie de pe piaţa românească, Eni, 430 milioane de lei. Astfel, afacerile cumulate a celor cinci companii se ridică la 28,72 miliarde de lei. În cazul în care se va aplica amenda maximă, cele 5 companii vor fi sancţionate cu o sumă totală de 2,87 miliarde de lei, ceea ce înseamnă cele mai mari amenzi aplicate vreodată de Consiliului Concurenţei.
Precizăm faptul că inspectorii instituţiei pot aplica sancţiuni de maximum 10% din cifra de afaceri, dar nu e neapărat necesar ca o companie investigată de Consiliul Concurenţei să fie sancţionată cu un procent din cifra de afaceri.