Vorbim despre două tomografe care evaluează rezistența arborilor, prin intermediul cărora vor fi evaluați și conservați copacii bătrâni din București, iar asta va reduce riscul de prăbușire la care ar fi expuși trecătorii.
„Primăria Municipiului Bucureşti,(….) a achiziţionat 2 aparate de tomografiere a arborilor, folosite pentru a evalua starea de sănătate a arborilor maturi din Bucureşti şi în special a exemplarelor valoroase, în scopul conservării şi păstrării lor. Cele două aparate vor contribui la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau îmbătrâniţi şi a ramurilor cu potenţial risc de desprindere. Tratarea acestora în mod corespunzător, după stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prăbuşire a copacilor, la care ar fi expuşi trecătorii”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.
"Cele două aparate vor contribui la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau îmbătrâniţi şi a ramurilor cu potenţial risc de desprindere. Tratarea acestora în mod corespunzător, după stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prăbuşire a copacilor, la care ar fi expuşi trecătorii", precizează sursa citată.
Aparatele Sonic Picus 3 şi TreeTonic 3 sunt echipamente "de ultimă generaţie cu cea mai avansată tehnologie imagistică pentru inspecţia arborilor", care vor ajuta la stabilirea şi aplicarea tipurilor de intervenţii adecvate. Acestea au capacitate de stocare de peste 100 de tomografe, sunt dotate cu bluetooth, iar tomografia arborelui poate fi vizualizată în timp real prin intermediul unui laptop. Fiind dotate cu sistem GPS, aparatele stochează, de asemenea, amplasamentul exact al arborelui tomografiat. De asemenea, acestea măsoară rapiditatea de propagare a undelor sonore în ţesutul lemnos şi identifică porţiunile afectate într-un mod non-invaziv.
"Majoritatea bolilor şi a rănilor arborilor duc la apariţia de fracturi, cavităţi sau putregai care modifică elasticitatea şi densitatea ţesutului lemnos. Rapiditatea de propagare a undelor sonore este direct influenţată de aceste modificări din ţesut investigate de cele două aparate. Acestea realizează analiza pe verticală a extinderii ţesutului afectat şi detectează stadii incipiente de putregai. Astfel, se poate face o previziune a rezistenţei arborelui", arată PMB. AGERPRES