Noua lege a Educației propusă de ministrul Ligia Deca trebuie să treacă de votul Parlamentului până la 15 martie, au decis marți liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR. Liderii au stabilit și calendarul noii legi.
Astfel, până la 1 februarie vor lucra experții – câte 3 de la fiecare partid. Apoi, până la 15 februarie, legea trebuie adoptată de Guvern, iar până la 15 martie trebuie să fie votată de Parlament.
Conform unor surse citate de G4media, în ședința coaliției, premierul Nicolae Ciucă a respins propunerea liderului UDMR Kelemen Hunor ca legea educației să fie adoptată prin asumarea răspunderii de către Guvern.
Conform unor altor informații apărute în presă, Kelemen Hunor a spus că se teme ca proiectul să nu fie modificat consistent în Parlament, însă liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus un „filtru al experților” de la fiecare partid din coaliție. Liderii coaliției de guvernare au respins asumarea răspunderii Guvernului, fiecare afirmând că este nevoie de dezbatere parlamentară.
Ligia Deca a dat detalii despre susținerea examenelor
Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus în ședință că elevii vor susține în continuarea examenul de Capacitate după clasa a 8-a și că dorește menținerea examenelor pentru admiterea la liceu. Rectorii vor avea maximum două mandate a câte 4 ani, a mai spus Deca în ședința coaliției.
Ligia Deca, fost consilier prezidențial, a anunțat la începutul mandatului său că vrea să transpună în noua Lege a Educației conceptele din proiectul președintelui Klaus Iohannis – România Educată. Proiectul noii Legi a învățământului superior realizat de Ligia Deca menține portița care le permite rectorilor, prin suspendare, să aibă un număr nelimitat de mandate la conducerea universităților, potrivit proiectului de lege obținut de Edupedu.ro.
Ce prevede noua Lege a Educației?
Concret, o versiune de la începutul acestui an a proiectului de Lege a învățământului superior despre care Edupedu.ro a scris că urmează să fie prezentat astăzi de ministrul Educației, Ligia Deca, în coaliția de guvernare indică o schimbare de la modelul propus în vară, ce a stârnit critici susținute în mediul academic, prin revenirea la regula prezentă în legea în vigoare și astăzi, criticată și ea: rectorii să aibă mandat de patru ani și nu mai mult de “două mandate succesive, complete”.
Mențiunea că mandatele trebuie să fie „complete” pentru a fi limitate la 2 a fost introdusă în 2014 în Legea educației aflată în vigoare, când miniștri erau Mihnea Costoiu și Remus Pricopie, ei înșiși beneficiari ai „portiței” și care sunt astăzi la al 3-lea mandat de rector, pentru că s-au suspendat dintr-un mandat atunci când au ocupat funcția de ministru.
Pe de altă parte, trebuie spus că membrii coaliției au mai discutat marți despre finanțarea spitalelor. 27 de spitale vor primi fonduri și dacă lista nu va întâmpina contestații din județe, atunci ar putea fi aprobată prin HG până la finalul acestei luni. Fiecare spital va putea primi finanțare de cel mult 200 milioane euro.