O nouă lege pentru protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari

O propunere legislativă care vizează protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari prin garantarea avansului plătit printr-o înscriere provizorie în Cartea funciară va fi lansată în dezbatere publică săptămâna viitoare, a anunțat marți liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir.

Măsura vine ca reacție la cazul Nordis, în care mai mulți cumpărători au fost prejudiciați.

Principalele modificări legislative propuse

După o întâlnire cu reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari, Uniunea Națională a Notarilor Publici, Consiliul Legislativ și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), s-au stabilit mai multe principii pentru modificarea legislației:

  • Garantarea avansului plătit de clienți printr-o înscriere provizorie în Cartea funciară, oferindu-le astfel o protecție legală.
  • Fondurile plătite ca avans vor putea fi utilizate exclusiv pentru dezvoltări imobiliare, fără a fi redirecționate către alte activități.
  • Nu va exista o limită obligatorie pentru avans, lăsând la latitudinea cumpărătorilor cât sunt dispuși să plătească, în funcție de eventualele reduceri oferite de dezvoltatori.

Daniel Zamfir a subliniat că legea trebuie să echilibreze protejarea consumatorilor fără a împiedica dezvoltarea imobiliară.

„Am stabilit nişte principii pentru a schimba legislaţia ca să evităm situaţiile ivite în cazul Nordis. Am convenit să introducem o nouă formulă de garantare a avansului plătit de client, printr-o înscriere provizorie în Cartea funciară, lucru care va asigura o plasă de siguranţă pentru cei care plătesc acest avans. De asemenea, am convenit ca sumele plătite ca avans să fie folosite strict pentru dezvoltări imobiliare, nu pentru alte activităţi. Cu privire la limitarea avansului, aici părerile au fost au fost diferite. Suntem într-o economie de piaţă: este un raport între vânzător şi cumpărător şi am lăsat la latitudinea cumpărătorilor posibilitatea să îşi plătească ce avans doresc, iar dezvoltatorii imobiliari pot oferi discounturi, evident, în funcţie de avansul plătit”, a spus senatorul.

Daniel Zamfir
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

Cazul Nordis și impactul asupra pieței imobiliare

Senatorul PSD a precizat că fraudele din cazul Nordis nu s-au datorat unor lacune legislative, ci unor încălcări ale legii, care fac deja obiectul unei anchete DIICOT.

Acesta a avertizat însă că nu trebuie ca un caz singular să ducă la pierderea încrederii în întreaga industrie imobiliară, în condițiile în care majoritatea dezvoltatorilor sunt corecți și respectă contractele.

„Cazul Nordis a fost o încălcare legii. Cazul Nordis a fost infracţiune. Legea nu-i permitea să facă ce a făcut. Ca atare, există dosar la DIICOT, există, iată, o anchetă şi probabil vor plăti pentru infracţiunile respective, dar asta nu înseamnă că exista această posibilitate, această lacună, şi permitea dezvoltatorilor imobiliari să facă asta. Cazul Nordis este o înşelătorie. N-aş vrea ca din acest caz nefericit să trăim iarăşi o emoţie puternică încât să îşi piardă oamenii încrederea în dezvoltatorii imobiliari. Nu ar fi deloc benefic pentru nimeni”, a declarat Zamfir.

În cadrul discuțiilor, nu s-a agreat varianta introducerii unei asigurări obligatorii pentru avansurile plătite, deoarece aceasta ar fi crescut costurile construcțiilor.

„O asigurare ar crește clar costul construcției”, a explicat Zamfir.

Procesul legislativ și perspectivele de implementare

În prezent, în circuitul legislativ există deja trei proiecte referitoare la acest domeniu, însă Daniel Zamfir a afirmat că acestea „nu răspund nevoilor” și vor fi unificate într-un singur proiect de lege.

„Ceea ce va ieşi din această lege, o să vedeţi, va fi ceva care să atingă cele două obiective propuse: protejarea cumpărătorilor şi să nu împiedicăm dezvoltarea imobiliară, pentru că nimeni nu doreşte lucrul acesta”, a mai spus senatorul PSD.

Noua lege va fi pusă în dezbatere publică săptămâna viitoare, iar modificările aduse legislației vor fi analizate împreună cu reprezentanții industriei imobiliare și instituțiile implicate.

„Majoritatea covârşitoare a dezvoltatorilor imobiliari sunt operatorii economici cinstiţi. Faptul că a existat acest caz Nordis, n-aş vrea şi este extrem de grav dacă noi am arunca o anatemă asupra dezvoltatorului imobiliar că practică astfel de lucruri. Nu! A existat o situaţie, vom reacţiona legislativ, dar până la urmă nu poate proteja nicio lege pe cineva care nu se protejează la un moment dat singur. Practica aceasta de promisiuni de vânzare se practică peste tot în lume. Este firesc să fie aşa, că există această formă de a plăti nişte avansuri pentru o construcţie viitoare. Prin aceste modificări legislative ne asigurăm că banii respectivi vor fi folosiţi pentru dezvoltări imobiliare. Nu aş vrea să generalizăm din cauza situaţiei Nordis. Sunt sute de mii de apartamente care au fost construite în această ţară şi recepţionate şi sunt zeci de mii de dezvoltatori imobiliari care şi au făcut treaba”, a afirmat Daniel Zamfir.