Așadar, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege potrivit căruia pacienții vor avea dreptul la terapia durerii. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea dreptului asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii.

Proiectul acordă un nou beneficiu pentru pacienții din România

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea dreptului asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii. Este vorba despre ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice. Scopul este îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii.

Potrivit actului normativ, durerea este „experienţa senzorială şi emoţională neplăcută asociată sau semănând a fi asociată cu o leziune tisulară reală sau potenţială”.

Serviciile medicale pentru terapia durerii au următoarea definiție în proiect:

„Ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.

ministerul sanatatii
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Sănătăţii elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii

În urma consultării cu organismele profesionale, este elaborată strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniştilor.

Totodată, este elaborată și strategia privind educarea pacienţilor pentru prevenirea şi terapia durerii.

Conform actului normativ, strategiile sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, instituţiile cu reţea sanitară proprie şi Ministerul Educaţiei.

Proiect prevede că asigurații au dreptul la servicii medicale pentru:

  • vindecarea bolii;
  • prevenirea complicaţiilor;
  • recuperarea după boală;
  • terapia durerii.

Managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi

În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar.

„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”, prevede proiectul.