Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete în ziua de luni, 25 martie. Printre acestea se află decretul pentru promulgarea Legii privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (PL-x 816/27.12.2023).
Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete
Potrivit informațiilor publicate de Administrația Prezidențială, președintele a semnat mai multe decrete. Unul dintre ele vizează promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 15 iulie ca „Ziua Mărcii Poștale Românești” (PL-x 630/23.10.2023).
Alt decret vizează eliberarea din funcția de procuror, pe motiv de pensionare, a doamnei Mirică Florentina în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Un alt decret vizează eliberarea din funcția de procuror, pe motiv de pensionare, a doamnei Văideanu Luminița-Adina la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal.
Ultimul act aprobat de președinte vizează eliberarea din funcția de procuror, pe motiv de pensionare, a domnului David-Deca Cornel în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Alina Gorghiu a oferit mai multe informații cu privire la primul decret
La rândul ei, Alina Gorghiu a oferit mai multe informații cu privire la primul decret. Ministrul Justiţiei a susținut că acest registrul are un rol preventiv şi devine operaţional de la 1 ianuarie 2025.
Ea a mai spus că acest act normativ este instrument util în lupta cu drogurilor. Registrul naţional al traficanţilor de droguri este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri”, spune ea.
„Registrul traficanţilor de droguri este realitate. Preşedintele României a promulgat legea care prevede înfiinţarea unei baze de date pentru a monitoriza mai eficient dealerii de droguri. Siguranţa cetăţenilor români, mai ales a tinerilor, este pe primul loc. Combaterea fenomenului drogurilor rămâne o prioritate ca ministră a Justiţiei, dar şi ca senatoare. De aceea, am iniţiat împreună cu colegii mei din PNL un act care să creeze un nou instrument util în lupta cu drogurilor: registrul naţional al traficanţilor de droguri este un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri. Ce aduce această lege? La ce foloseşte Registrul? Are rol preventiv. Persoanele înscrise în registru sunt obligate să ofere informaţii despre ce fac, unde merg, cu cine intră în contact. Devine operaţional la data de 1 ianuarie 2025. Era o lege necesară şi mulţumesc tuturor celor care au contribuit la ea”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are următorul obiect de reglementare. Este vorba despre organizarea Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri.
Registrul este constituit ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar. Totodată, poate fi interconectat cu alte baze de date ale Poliţiei Române.