O nouă listă a paradisurilor fiscale

OECD a comunicat tarilor membre G20 o lista provizorie a tarilor care nu coopereza in domeniul schimburilor de informatii fiscale, insa organizatia declara ca nu a intocmit o noua lista neagra. "Franta si Germania au cerut OECD informatii privind tarile care nu accepta sa schimbe informatii bancare" in lupta impotriva evaziunii fiscale, iar aceasta lista reprezinta o informatie obiectiva care se refera la practicile existente", a declarat un purtator de cuvant al OECD. Conform unei surse aprop

OECD a comunicat tarilor membre G20 o lista provizorie a tarilor care nu coopereza in domeniul schimburilor de informatii fiscale, insa organizatia declara ca nu a intocmit o noua lista neagra.

„Franta si Germania au cerut OECD informatii privind tarile care nu accepta sa schimbe informatii bancare” in lupta impotriva evaziunii fiscale, iar aceasta lista reprezinta o informatie obiectiva care se refera la practicile existente”, a declarat un purtator de cuvant al OECD.

Conform unei surse apropiate, lista se deschide cu Elvetia, Austria, Luxembourg, Hong Kong si Singapore, primele trei tari fiind membre ale OECD. Urmeaza apoi Monaco, Liechtenstein, Andorra si Insulele Cayman.

Belgia, care practica si ea secretul bancar, este asimilata deocamdata tarilor non-cooperative insa lucrurile sunt pe cale sa se schimbe radical, iar guvernul belgian ar putea anunta modificari ale legislatiei pentru a evita prezenta pe o viitoare posibila lista neagra.

Cotidianul francez La Tribune scrisese in editia de ieri ca OECD a adaugat 5 noi tari la lista neagra a paradisurilor fiscale, adica Elvetia, Austria, Luxembourg, Hong Kong si Singapore, articolul precizand ca lista contine 30 de tari.

Andorra, Liechtenstein si Monaco erau singurele teritorii catalogate drept non-cooperative in lista precedenta a OECD care dateaza din 2005. Alte 35 de tari se aflau pe aceasta lista au promis ca vor coopera, insa putine dintre ele si-au tinut promisiunea. Printre acestea sunt: Antilele Olandeze, Insula Man si Bermude. 

Lista comunicata de OECD tarilor G20 ar putea fi modificata pana la summitul din 2 aprilie, in functie de acordurile care ar putea sa se mai incheie intre timp. In final, liderii G20 sunt cei care decid care va fi forma finala a listei negre si tot ei decid daca o vor face sau nu publica. 

Expresia „paradis fiscal” poate acoperi diferite tipuri de practici bancare: secretul bancar, refuzul schimburilor de informatii fiscale cu alte tari sau absenta unei rate de impozitare.

Un raport al OECD din august 2008 ce cuprindea 84 de tari, identifica 30 de tari ce refuzau sa coopereze sau care cooperau foarte putin.

Astfel, 11 tari printre care tari precum Cipru, Belgia, Gibraltar, Chile, China, Hong Kong, Malaezia, Malta, Filipine sau Montserrat au divulgat informatii bancare doar in anumite cazuri.

Altele, in numar de 17 nu comunica informatii bancare decat in cazuri de natura criminala. Printre ele se afla Andorra, Austria, Liechtenstein, Luxembourg, Macao, Samoa, San Marin, Elvetia, Uruguay.

Alte trei state nu comunica informatii bancare indiferent de motivul anchetei: Guatemala, Panama si Nauru.