Conform sursei citate, Comisia Europeană intenționează să impună taxe anti-dumping provizorii cu valori între 37% și 68% asupra importurilor de panouri solare din China. În investigația anti-dumping, termenul limită la care taxele ar urma să intre în vigoare este de 6 iunie 2013. Statele membre vor lua decizia finală privind impunerea definitivă, sau nu, a taxelor în luna decembrie a acestui an.

“Tarifele punitive – indiferent de nivel – ar putea provoca prejudicii ireversibile întregului lanț valoric al industriei fotovoltaice din UE. Aceste niveluri, vehiculate în acest moment, ar afecta puternic industria fotovoltaică și întreaga economie a UE”, se menţionează în comunicat.

Un studiu realizat de Prognos, un institut de cercetare independent, concluzionează că taxe anti-dumping de 60% ar prejudicia economia europeană cu până la 242.000 de locuri de muncă și 27 de miliarde de euro în următorii trei ani. În timpul unei audieri organizată de Comisia Europeană în data de 5 aprilie a.c., susținătorii  AFASE au arătat foarte clar că evoluțiile curente ale pieței nu lasă loc pentru creșteri de prețuri iar taxe anti-dumping de numai 15% vor distruge 85% din cererea de pe piața fotovoltaică.

“Afacerile din industria energiei solare sunt foarte sensibile în ceea ce privește prețul. Companiile trebuie sa facă față deja scăderii tarifelor fixe. Dacă prețurile sunt artificial mărite de tarife punitive, piața energiei solare europene va cunoaște un declin cu consecințe dezastruoase asupra locurilor de muncă”, afirmă Wouter Vermeersch, CEO al companiei belgiene Cleantec Trade.  Comisia Europeană ar trebui să înțeleagă că valoarea adăugată se află atât în zona de upstream, cât și de downstream, nu doar în producția propriu-zisă de panouri solare, se mai arată în comunicatul ASAFE.

Peste 450 de companii ce susțin AFASE așteaptă o soluție care să evite creșterile de prețuri, luând în calcul interesele actorilor din upstream-ul și downstream-ul industriei solare europene. Mai mult, dacă o soluție negociată poate fi găsită, nu ar trebui să fie impuse taxe anti-dumping provizorii, întrucât acestea vor stopa majoritatea proiectelor fotovoltaice din Uniunea Europeană și vor cauza prejudicii severe, pe care nicio negociere ulterioară impunerii taxelor nu le va putea remedia.

Astfel, AFASE a solicitat Comisiei Europene să ia în calcul interesele lanțului valoric fotovoltaic din UE care se află pe punctul de a pierde foarte multe locuri de muncă și valoare adăugată în detrimentul economiei europene.

Suprafaţa panourilor fotovoltaice instalate în Europa a scăzut semnificativ, pentru prima dată din ultimii zece ani, un semnal concludent al modului în care dominarea regiunii pe piaţa mondială se apropie de final, se arată într-un articol apărut miercuri în publicaţia britanică ‘Financial Times’, citat de Agerpres.

Puterea noile instalaţii a scăzut de la 22,4 GW în 2011 la 17 GW în 2012, reducând cota Europei din noile capacităţi de la 74% la 55%, ceea ce arată că este ‘un punct de cotitură pe piaţa globală a panourilor fotovoltaice, care va avea implicaţii profunde în anii următori’. ‘Este clar din rezultatele pe 2012 şi estimările pentru următorii ani că rolul de lider al Europei pe piaţa panourilor fotovoltaice se apropie de final. În 2013 este aproape sigur că majoritatea noilor capacităţi de panouri fotovoltaice din lume vor fi instalate în afara Europei. Statele care vor domina acest sector vor fi China, Statele Unite, Japonia şi India’, conform prognozelor publicate de Asociaţia europeană a industriei fotovoltaice (EPIA). Aceste estimări ar putea intensifica temerile privind creşterea pieţei energiei regenerabile pe plan mondial, avertizează Asociaţia, deoarece industria începe să fie mai puţin dependentă de Europa – campioana politicilor de protecţie a mediului – către ‘ţări din întreaga lume care au potenţiale diferite pentru industria panourilor fotovoltaice şi voinţă politică pentru exploatare’.

Condiţiile economice dificile din Europa ar putea afecta creşterea pieţei energiei regenerabile şi ‘rămâne dificil de estimat cât ar mai putea creşte piaţa globală în 2013’, se arată în raportul Asociaţiei europene a industriei fotovoltaice. În 2012, Comisia Europeană a anunţat că va investiga cazul panourilor solare produse de China şi comercializate la preţ de dumping în Europa, decizia executivului comunitar determinând Beijingul să avertizeze că eventualele restricţii aplicate de către UE vor afecta la nivel global sectorul energiei ecologice.

Germania încă este cea mai mare piaţă a energiei solare iar panourile fotovoltaice au reprezentat principala sursă a generării electricităţii în Europa pentru al doilea an consecutiv. Chiar şi aşa, 2012 a fost un alt an istoric pentru industria mondială a panourilor fotovoltaice, cu o putere instalată cumulată de 102 GW pe plan mondial la sfârşitul anului trecut, în creştere faţă de 2GW în 2011. Capacitatea industriei de a fi o sursă de energie regenerabilă curată, sigură şi continuă şi încă este solidă. Principalele întrebări sunt cum şi unde va avea loc creşterea pieţei panourilor fotovoltaice şi cât de decise sunt autorităţile să sprijine acest sector’, a declarat preşedintele EPIA, Winfried Hoffmann.