O nouă lovitură pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni crește din nou

Sursă: Dreamstime

Vești de ultimă oră pentru românii care au credite la bănci. Banca Națională a României a publicat noile valori înregistrate de Indicele ROBOR la trei luni, dar și la șase luni. Au fost înregistrate din nou creșteri ale acestor indici.

Noi vești pentru românii care au credite la bănci. Avem creșteri la Indicele ROBOR la trei luni, șase luni, dar și 12 luni. Banca Națională a României a publicat noile valori pentru Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019.

Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, aceasta a fost cotat astăzi a 7,98%, în creştere cu două puncte bază faţă de marţi, când a fost cotat la 7,96%.

Menționăm faptul că evoluţia indicelui ROBOR este influenţată de mai mulţi factori. Dintre aceștia, cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală. Având în vedere faptul că inflația a atins niveluri record în ultimele luni de zile, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui, aflat constant în creștere.

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou miercuri, 17 august

Totodată, mai trebuie menționat și faptul că Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat.

La începutul lunii iulie, indicele ROBOR la trei luni a înregistrat valoarea de 6,47%. De cealaltă parte, la începutul anului indicele ROBOR la trei luni era situat la 3,02% pe an, însă odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, ascensiunea acestuia a tot continuat în ultimele uni de zile, mai arată datele publicate de BNR. 

Și analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România se așteaptă la un scenariu sumbru. Mai exact, aceștia preconizează că indicele ROBOR la 3 luni va atinge 7,95% în următoarele 12 luni.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut și el miercuri, la fel și cel la 12 luni

În ceea ce privește evoluția Indicelui ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta a crescut la rândul său la 8,13% de la 8,12% marţi.

Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 12 luni, care a fost cotat miercuri la 8,28% faţă de 8,27%.

În ceea ce privește situația indicelui IRCC, care este folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 2,65% pentru T1/2022, în creștere față de valoare anunțată de Banca Națională a României la începutul acestui an.