Polonia i-a prezentat Uniunii Europene un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina. Printre noile sancțiuni se numără și o interdicție privind importurile de petrol și diamante.
Polonia a prezentat în această lună o propunere pentru un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul purtat împotriva Ucrainei, inclusiv o interdicție privind importurile de petrol și diamante, potrivit unui document consultat marți de Reuters.
Propunerea scrisă, despre care o sursă diplomatică a declarat că a fost transmisă executivului UE Comisiei Europene, marchează un semnal de deschidere în ceea ce se anunță a fi negocieri lungi și complexe între cele 27 de țări ale blocului.
Rusia ar putea primi o nouă lovitură
Toate trebuie să fie de acord pentru a impune noi sancțiuni. Blocul a pus deja în aplicare zece runde de măsuri punitive împotriva Rusiei de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.
Luni, un oficial de rang înalt al UE a refuzat să comenteze cu privire la posibilul calendar al unor noi sancțiuni.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că un al 11-lea pachet s-ar concentra pe combaterea eludării restricțiilor existente, în special pentru piese de schimb și echipamente pe care Rusia le desfășoară pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.
Propunerea Varșoviei ar urma să oprească importurile de petrol rusesc prin porțiunea nordică a conductei Druzhba care merge spre Germania. Aceasta ar pune capăt importurilor de diamante și gaze naturale rusești, inclusiv GNL, și ar limita cooperarea în domeniul energiei nucleare, relatează Reuters.
Mai multe țări UE sunt de acord cu sancțiunile împotriva Rusiei
Germania și Lituania sunt, de asemenea, pentru sancțiuni în domeniul energiei nucleare, cu clemență pentru cei care, precum Ungaria și Franța, fac comerț cu Rusia.
Ungaria, care a declarat săptămâna trecută că a fost de acord să modifice contractul cu Rosatom din Rusia pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, s-a opus până acum cu fermitate oricăror sancțiuni privind energia nucleară rusă.
Belgia, unde se află cel mai mare centru comercial de diamante din lume, Anvers, a făcut până acum lobby cu succes împotriva interzicerii importurilor rusești.
Polonia se prezintă ca un lider al UE în ceea ce privește Rusia și ca un susținător fervent al Kievului. Însă, îngrijorată de supărarea fermierilor înainte de alegerile naționale din acest an, Varșovia a dat o lovitură Ucrainei în această săptămână, interzicând importurile de cereale.
Ungaria și Slovacia s-au alăturat acestei interdicții, o chestiune pe care emisarii tuturor celor 27 de state membre ale UE urmează să o discute miercuri la Bruxelles, în centrul blocului comunitar.