‘Nu suntem niciodată preangajaţi şi putem majora rata dobânzii oricând apreciem că este adecvat. Vom adopta o decizie când vom evalua ce este adecvat pentru a realiza stabilitatea preţurilor pe termen mediu’, a afirmat oficialul Trichet la o conferinţă de presă la Helsinki, după ce BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la 1,25%.

Trichet s-a ferit să folosească expresia ‘vigilenţă sporită’ care ar fi semnalizat o majorare a ratei dobânzii în iunie, spunând doar că BCE va monitoriza ‘foarte strâns’ riscurile inflaţioniste.

BCE este decisă să lupte împotriva inflaţiei, care în aprilie a urcat la 2,8% în zona euro. Banca Centrală Europeană vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de 2%.

‘Este esenţial ca recentele evoluţii ale preţurilor să nu ducă la presiuni inflaţioniste extinse’, a afirmat preşedintele BCE.

Luna trecută, BCE a decis majorarea ratei dobânzii de referinţă de la nivelul record de 1% la 1,25%, prima majorare a costului creditului adoptată după luna iulie 2008. Dar această majorare de dobândă în zona euro nu va fi binevenită pentru ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia care au fost obligate să solicite sprijin internaţional şi în prezent fac eforturi să relanseze creşterea economică. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană crede că poate înăspri politica monetară suficient de lent pentru a evita producerea de pagube.