Florin Roman, vicepreședintele PNL, a adus în atenția publicului o propunere de impozitare care ar putea afecta grav mediul de afaceri din România. Mega-taxa se referă la aproximativ 650.000 de persoane fizice și juridice care dețin aparate de marcat, fiind sprijinită de o alianță neașteptată între PSD, USR și AUR.
Recent, Florin Roman, vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), a adus în discuție o propunere de impozitare care ar putea afecta un număr semnificativ de contribuabili din România. Această inițiativă, denumită „mega-taxă”, vizează aproximativ 650.000 de persoane fizice și juridice care dețin aparate de marcat, fiind sprijinită de o coaliție surprinzătoare între PSD, USR și AUR.
O alianță surprinzătoare și mega-taxa pentru cei 650.000 de români
Florin Roman, vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL), a dezvăluit recent o propunere de impozitare cunoscută sub denumirea de „mega-taxă”. Aceasta a fost aprobată de o coaliție surprinzătoare formată din partidele PSD, USR și AUR în cadrul comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților.
Această inițiativă vizează un număr semnificativ de contribuabili, estimându-se că aproximativ 650.000 de deținători de aparate de marcat vor fi afectați.
„Mega-taxa votata de o surprinzătoare alianță PSD-USR-AUR în comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, care vizează 650.000 de deținători de aparate de marcat în România.
Urmare a propunerii USR, susținută de parlamentarii PSD, deși punctul de vedere al guvernului Ciolacu este unul negativ, cei 650.000 de deținători de aparate electronice de marcat vor trebui să achite noi biruri”, precizează Roman pe pagina de Facebook.
Roman a subliniat că propunerea a fost formulată în urma susținerii venite din partea parlamentarilor USR, în ciuda opiniei contrare exprimate de guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Chiar și așa, cei 650.000 de utilizatori de aparate de marcat vor fi nevoiți să plătească taxe suplimentare. Aceste costuri se referă la un nou software, diferit de cel existent, și la reavizarea tehnică a aparatelor.
Impactul financiar asupra mediului de afaceri
„Inițiativa va avea un impact negativ asupra utilizatorilor, costurile urmând să fie suportate de aceștia”, se arată în punctul de vedere al guvernului.
Aceasta sugerează că mediul de afaceri din România va fi supus unor costuri suplimentare estimate la aproximativ 65 de milioane de lei. Aceste cheltuieli vor fi suportate de sectorul privat, ceea ce va duce, de asemenea, la o creștere a birocrației.
Roman a subliniat, pe rețelele sociale, că bonul fiscal va fi înlocuit cu factura fiscală, transformând astfel proiectul inițial, care părea promițător, într-unul complet viciat. Conform acestuia, mediul de afaceri va avea de suferit din cauza acestei reglementări, având în vedere că impozitele suplimentare vor genera o povară financiară considerabilă pentru contribuabili.
Critica adusă alianței dintre partide
Vicepreședintele PNL a criticat dur acțiunile parlamentarilor PSD, subliniind că aceștia au ignorat punctul de vedere exprimat de premierul Ciolacu.
„Jocul USR este cu atât mai surprinzător cu cât susțin în permanență că nu vor noi taxe”, a declarat Roman, evidențiind contradicțiile din cadrul coaliției.
Această colaborare neașteptată ridică întrebări cu privire la coerența politicilor adoptate de cele trei partide.
Roman a mai adăugat că guvernul Ciolacu a afirmat în mod oficial că dezvoltarea soluției software necesită cel puțin trei luni, iar reavizarea tehnică a celor 161 de modele de aparate de marcat ar putea dura un an întreg.
„Tot guvernul Ciolacu susține în scris ca dezvoltarea soluției software durează minim 3 luni, iar reavizarea tehnică a celor 161 modele, încă 1 an. Sigur, totul pe banii privatilor! Ca așa vrea PSD, dar nu vrea Ciolacu:)) Mai înțelegeți ceva?” a concluzionat liderul PNL, lăsând să se înțeleagă că situația este tot mai complicată pentru contribuabili.