Metoda Coletul

Persoanele care primesc aceste colete sunt solicitate să plătească între două-trei sute de lei pentru ele, însă obiectele din interior valorează mult mai puțin. Poliția sfătuiește pe cei care primesc colete nesolicitate să nu facă plăți pentru acestea.

Într-un comunicat dat publicității duminică de Poliția Suceava, se menționează că una dintre metodele de înșelăciune folosite de infractori constă în faptul că diferite persoane de bună credință primesc și plătesc colete pe care nu le-au comandat în realitate. Aceste colete sunt primite prin servicii de curierat, iar pentru ridicarea lor li se solicită sume relativ mici. Majoritatea oamenilor le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei. Cu toate acestea, bunurile conținute în aceste colete au o valoare mult mai mică decât suma plătită pentru ridicarea lor. De exemplu, o persoană poate plăti între 200-300 de lei pentru un produs care valorează mult mai puțin.

„Una dintre metodele de înşelăciune folosite de infractori constă în primirea şi achitarea de către diferite persoane de bună credinţă a unor colete, care nu au fost comandate în realitate, de acestea. Oamenilor le sunt solicitate pentru ridicarea acestor coletele, primite prin servicii de curierat, sume relativ mici, iar cei mai mulţi le acceptă crezând că au fost comandate de un alt membru al familiei. Bunurile pe care le conţin însă, aceste colete au în realitate o valoare mult mică faţă de banii plătiţi pentru ridicarea lor, de exemplu o persoană plăteşte sume cuprinse între 200-300 de lei şi primeşte un produs care valorează mult mai puţin”, se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de Poliţia Suceava.

Ce recomandă autoritățile

Polițiștii oferă o serie de recomandări pentru cei care primesc colete pe care nu le-au comandat și sunt tentați să le plătească, crezând că ar putea fi pentru rude. În primul rând, ei sunt sfătuiți să verifice expeditorul și să contacteze pentru clarificări.

Poliția recomandă celor care primesc colete nesolicitate să comunice cu familia și prietenii pentru a verifica dacă cineva dintre aceștia a trimis coletul.

Polițiștii suceveni transmit că este recomandat să nu efectuați plăți nesigure. Ei sfătuiesc să refuzați să plătiți pentru colete pe care nu le-ați comandat sau despre care nu aveți informații clare. De asemenea, este important să solicitați detalii suplimentare și să verificați înainte de a face orice plată. În cazul în care primiți un colet nesolicitat, este recomandat să contactați compania de curierat în cel mai scurt timp pentru a clarifica situația și pentru a solicita blocarea sumei de bani plătite.

Furnizorii de servicii poștale pot oferi informații suplimentare despre expeditor și conținutul coletului, putând bloca banii până la clarificarea situației. Este recomandat să păstrați toate dovezile în legătură cu coletul acceptat, inclusiv chitanțele și etichetele coletului, deoarece acestea pot fi utile în cazul unei investigații ulterioare.

Nu efectuaţi plăţi nesigure!

„Nu efectuaţi plăţi nesigure. Refuzaţi să plătiţi pentru colete pe care nu le-aţi comandat sau despre care nu aveţi informaţii clare. Solicitaţi detalii suplimentare şi verificaţi înainte de a face orice plată. Contactaţi furnizorul de servicii poştale. În cazul în care primiţi un colet nesolicitat, contactaţi compania de curierat în cel mai scurt timp, pentru a clarifica situaţia şi pentru a solicita blocarea sumei de bani plătite. Furnizorii de servicii poştale pot oferi informaţii suplimentare despre expeditor şi conţinutul coletului şi pot bloca banii până la clarificarea situaţiei. Păstraţi dovezile. Dacă acceptaţi un colet, păstraţi toate documentele şi dovezile asociate cu acesta, inclusiv chitanţele şi etichetele coletului. Aceste dovezi pot fi utile în cazul unei investigaţii ulterioare”, transmit poliţiştii suceveni.

Autoritățile încurajează populaţia să raporteze incidentele suspecte.

„Dacă suspectaţi o tentativă de fraudă, sesizaţi imediat incidentul la poliţie, prin SNUAU 112. Furnizaţi toate detaliile relevante pentru a ajuta la investigarea cazului. În astfel de situaţii este important să fiţi prudenţi şi vigilenţi, pentru a nu deveni victime ale înşelăciunilor”, precizează sursa citată.