A apărut un nou tip de înșelăciune. Acum sunt vizate voucherele de vacanță. Oamenii legii bănuiesc că mai multe persoane au decontat ilegal vouchere de vacanță. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ un milion de lei.
Polițiștii din Mureș fac miercuri dimineața 24 de percheziții domiciliare în Mureș și pun în aplicare 44 de ordonanțe de ridicare de înscrisuri, în 13 județe și în municipiul București, la persoane bănuite de înșelăciune. Prejudiciul estimat, până la acest moment, este de aproximativ 1.000.000 de lei. Din cercetări a reieșit că reprezentanții unor societăți din județul Mureș ar fi atestat, în mod fictiv, că au oferit servicii de cazare și masă unor persoane fizice, beneficiare de carduri/vouchere de vacanță, pentru care ar fi plătit, în numerar, 60% din valoarea acestora.
Ulterior, aceste vouchere ar fi fost decontate integral, prin operatorii autorizați.. S-a decis că nouă persoane vor fi duse la audieri.
S-a decis prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă
La începutul acestui, autoritățile române au informat că a fost necesară prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020 până pe 30 iunie 2022, indiferent de suport. La finalul lui 2021, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari până pe 31 decembrie 2026, în cuantum de 1.450 lei.
„În actualul context epidemiologic, a fost necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon. În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic.”, arată legea.
Cine va beneficia de această facilitate
Acceptarea voucherelor de vacanţă, acordate de instituţiile publice, se adresează strict unităţilor afiliate, care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, precum cele administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. De asemenea, de la 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.
Toți angajații încadrați în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de voucherele de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept. Trebuie menționat că există diferențe între bugetari și oamenii care lucrează pentru persoanele juridice private, aici fiind incluse și companiile în care statul român este acționar.