Așadar, prima zi din luna viitoare va fi liberă cu ocazia Zilei Muncii. Din fericire, sărbătoarea pică într-o zi de luni şi se leagă de weekend.
Românii vor avea parte de o vacanță de trei zile
Astfel, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o vacanță de trei zile, în intervalul 29 aprilie – 1 mai.
Amintim că persoanele care lucrează la stat vor beneficia de libere în zilele de 2 iunie şi 14 august. Acestea au scopul de a lega zilele libere care existau deja împreună cu weekendurile.
Mai mult, angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Acestea sunt: 1 iunie (Ziua Copilului), 4 iunie şi 5 iunie (A doua zi de Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Naţională a României), 25 decembrie şi 26 decembrie (Crăciunul).
Următoarele persoane vor beneficia de un concediu de 2 ani
În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis a semnat luna trecută un act potrivit căruia persoanele care adoptă un copil vor beneficia de un concediu de 2 ani, comparativ cu unul singur.
Conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani.
Concediul de acomodare de maximum doi ani include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Amintim că iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat, a spus după votul din Parlament că iniţiativa este esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar și pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.
„Aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate”, a spus iniţiatorul proiectului.