O nouă misiune a FMI în România. Cât de pregătiți suntem și ce teme vor fi abordate

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti, în perioada 2 - 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI, citat de Agerpres.

'O misiune a FMI, condusă de Andrea Schaechter, va vizita Bucureştiul din 2 iunie până pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu România. Vizita FMI va avea loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale', a declarat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor profesionale şi ai băncilor. Misiunea îşi va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizează în comunicat.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană. Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.

În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cu siguranţă ultimul. Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale expiră la jumătatea anului viitor. ''După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au şi luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii şi a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde – FMI şi Comisia Europeană – iarăşi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră'', a arătat Voinea.

Principalele teme de discuție

Cea mai importantă negociere din această săptămână între autoritățile române și membrii delegației va fi reducerea CAS începând cu 1 iulie. Ministrul de finanțe, Ioana Petrescu, a anunțat în urmă cu câteva zile, într-o conferință de presă, că are mai multe scenarii privind reducerea CAS în discuţiile cu FMI şi că, în linii mari, se bazează pe veniturile din primele patru luni şi pe încasările din taxa pe stâlp care a dus deja peste 500 milioane lei la buget, sumele declarate până acum de firme pentru tot anul ridicându-se la 1,4 miliarde lei.

Întrebată dacă încasările din primele patru luni sunt la nivelul celor prognozate, ministrul a spus că "programul nu este relavant pentru că se bazează pe nişte presupuneri". Programul de încasări coincide cu veniturile prevăzute în legea bugetului elaborată de minister la sfârşitul anului trecut şi votată de parlament. Totodată, veniturile şi cheltuielile din legea bugetului sunt dimensionate astfel încât să se atingă ţinta de deficit agreată cu FMI. Conform Consiliului Fiscal, încasările din primele patru luni au fost cu circa un miliard lei sub nivelul programat.

Venituri colectate în primele patru luni au fost de 59,45 miliarde de lei în primele patru luni din 2014, în creştere cu 5,71% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. În aprilie 2014, încasările Fiscului au totalizat 17,01 miliarde lei, fiind mai mari cu 8,57% faţă de aprilie 2013, când veniturile colectate au fost de 15,6 miliarde lei.

În ceea ce privește cota unică de impozitare, ministrul Finanțelor a precizat că aceasta  va fi menţinută şi anul viitor, dar pentru viitor există dorinţa să fie introduse mai multe trepte de impozitare pentru persoanele fizice. 

Cota de 16% pe profit va fi menţinută în viitor, dar va fi introdus impozitul progresiv pentru venitul persoanelor fizice. Măsura nu va putea fi luată anul viito pentru că sunt mai multe aspecte tehnice care nu pot fi rezolvate într-un timp atât de scurt, a explicat Petrescu. În strategia fiscal bugetar pe termen mediu, guvernul şi-a asumat trecerea de la cota unică la cea progresivă cu trei trepte 8,10 şi 12%.