O nouă molimă amenință omenirea! Avertisment teribil al OMS: „Suntem la o răscruce”

oameni

Sursă: Dreamstime

Pandemia COVID-19 şi dezinformarea au dus la cea mai mare scădere, din ultimele trei decenii, a ratei de vaccinare a copiilor împotriva unor boli extrem de periculoase, au declarat Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

O nouă molimă amenință omenirea! Avertisment teribil al OMS: „Suntem la o răscruce”

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire a vaccinării de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor, potrivit NBCNews.

Extrem de contagioasă şi cu potenţiale complicaţii grave, câteodată mortale, rujeola –  caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe piele – se transmite de obicei prin contact direct sau pe calea aerului şi duce la infecţii ale căilor respiratorii, afectând apoi întregul organism. Înainte de apariţia vaccinurilor, în anii ’70, boala ucidea între 7 şi 8 milioane de copii anual la nivel mondial.

40 de milioane de copii din întreaga lume nu s-au putut vaccina în pandemie

Aproape 40 de milioane de copii din întreaga lume nu au putut face o doză de vaccin împotriva rujeolei, în 2021, din cauza obstacolelor create de pandemia de Covid, susțin OMS și CDC într-un raport comun.

”Deși cazurile de rujeolă nu au crescut dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm”, a declarat șeful OMS pentru rujeolă, dr. Patrick O’Connor. „Suntem la o răscruce. Va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni în care să încercăm să atenuăm acest lucru”, a declarat el.

O combinație de factori, cum ar fi măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei, ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie a cazurilor, în ciuda creșterii decalajelor de imunitate, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O’Connor, subliniind natura foarte contagioasă a bolii.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a observat deja, la începutul anului, o creștere a focarelor perturbatoare, acestea crescând de la 19, la aproape 30 până în septembrie.

Debutează cu febră, dar boala este caracterizată printr-o erupție cutanată

Departamentul de sănătate publică din Columbus, Ohio, a raportat un focar de rujeolă cu 24 de cazuri active. Toate aceste cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinati. Rujeola debutează adesea cu febră, dar boala este caracterizată printr-o erupție cutanată, care începe să se răspândească pe față și pe gât, după câteva zile. Virusul poate rămâne în aer și pe suprafețe până la două ore, iar o persoană infectată poate transmite virusul cu până la patru zile înainte și după apariția erupției cutanate, potrivit OMS. Nu există un antiviral specific pentru tratarea rujeolei.

Boala nu este considerată ”eradicată” în multe țări

Noul raport estimează că aproximativ 128.000 de oameni au murit anul trecut de rujeolă în întreaga lume. Pe baza cifrelor din 2018, boala nu este considerată ”eradicată” în Regatul Unit, Grecia, Republica Cehă şi Albania. Potrivit OMS, statutul ”eradicat” semnifică absenţa transmiterii continue timp de 12 luni într-o zonă geografică specifică. În Regatul Unit, au fost semnalate 953 de cazuri în 2018 (489 de la 1 ianuarie 2019), în timp ce în Grecia au fost identificate 2.193 de cazuri (28), 1.466 în Albania (475) şi 217 în Republica Cehă (569).

În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta de sub 19 ani (60% dintre cazuri).