Bitcoin este o monedă digitală, creată în 2009 de Satoshi Nakamoto, care nu se bazează pe încrederea într-o Bancă Centrală. Practic, Bitcoin permite deţinerea şi transferul anonim de valoare.

Un jurnalist al Radioului Public Naţional din SUA a făcut un experiment cu noua monedă. Când a încercat să cumpere bitcoini, valoarea monedei digitale era de circa 17 dolari pe majoritatea siteurilor de schimb valutar. De atunci a crescut la peste 20 de dolari.

Experimentul a dovedit că este destul de simplu ca cineva să îţi dea bitcoini, dar mai dificil să îi cumperi de la terţi. Jurnalistul a obţinut câteva monede de la un prieten, în schimbul unor beri. După ce ţi-ai creat un cont, oricine poate să îţi împrumute bitcoini.

În ultimii ani, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat în repetate rânduri că nu poţi deschide pur şi simplu un casino „offshore“ online şi să accepţi pariuri cu bani adevăraţi din Statele Unite. Dar anul trecut, o serie de antreprenori şi-au pus întrebarea: dar dacă se pariază numai cu Bitcoin?

„Nu există o companie Bitcoin, nu există o clădire Bitcoin pe care legiuitorii să poată pune mână. Practic sunt bani lichizi“, spune Jerry Brito, care studiază noua monedă ca parte a unei cercetări pe care o face la Mercatus Center din cadrul Universităţii George Mason.

Luna aceasta, Brito a urmărit ştirile despre raportul financiar al SatoshiDice, un site cu jocuri de noroc construit pentru Bitcoin. Compania spune că a realizat echivalentul a jumătate de milion de dolari profit în numai şase luni de activitate în 2012, acceptând pariuri în Bitcoin.

Deocamdată, nimeni nu ştie cu exactitate dacă bitcoini sunt bani, un instrument financiar sau altceva. „Nu există un cont bancar. Nu este implicată niciun fel de bancă. Nu există decât noul tip de  tranzacţie pe baza de IP (Internet Protocol) pe care tâmpiţii o numesc bani“, spune Bryan Micon, purtătorul de cuvânt al SealsWithClubs.eu, un site de poker bazat pe Bitcoin. Micon mai spune că ar putea fi dificil să legiferezi un cod sursă care nu este o monedă reală.

Scăparea legală a acestor siteuri este că oferă câştiguri numai în bitcoini şi rămâne în atribuţia jucătorilor să îi schimbe în bani reali. „Simplul fapt că apelează la această modalitate arată că nu sunt 100% convinşi de legalitatea sistemului“, spune Brito.