Prin această nouă monedă, Banca Națională a României (BNR) marchează un omagiu adus unuia dintre cele mai valoroase tezaure descoperite pe teritoriul României.

BNR lansează o nouă monedă

Potrivit unui comunicat oficial al Băncii Naționale, aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, alături de inscripția „ROMANIA”, stema țării, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”. Pe revers sunt ilustrate două aplice de șa, în formă de vulturi, împreună cu inscripțiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” și „ISTORIA AURULUI”. Acest design simbolizează bogăția istorică și artistică a tezaurului descoperit în județul Cluj.

Moneda este realizată din aur, fiind ambalată în capsule de metacrilat transparent. Fiecare piesă este însoțită de o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate redactat în limbile română, engleză și franceză. Certificatele sunt semnate de guvernatorul BNR și casierul central, oferind garanția valorii și autenticității acestora.

BNR Banca Națională a României
SURSA FOTO: BNR

Banca Națională a stabilit un tiraj maxim de 1.000 de monede

BNR a stabilit un tiraj maxim de 1.000 de monede, fiecare având un preț de 940 de lei, fără TVA. Această sumă include atât broșura de prezentare, cât și certificatul de autenticitate.

Monedele vor avea putere circulatorie pe teritoriul României, deși principalul lor scop rămâne cel numismatic. Acestea vor putea fi achiziționate prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Metal Aur;
  • Valoare nominală 10 lei;
  • Titlu 999‰;
  • Formă rotundă;
  • Diametru 13,92 mm;
  • Greutate 1,224 g;
  • Cant zimțat;
  • Calitate proof.

Tezaurul de la Apahida, descoperit în județul Cluj, reprezintă o mărturie a artei și culturii popoarelor migratoare din secolul al V-lea. Compus din piese de aur remarcabile prin detalii și execuție, tezaurul este un simbol al bogăției și rafinamentului artistic din perioada respectivă.

Primul tezaur a fost descoperit în 1889, iar ultimul a ieşit la iveală în urma unor săpături, la sfârșitul anilor ’60.

„Printre podoabele cele mai strălucite ale Muzeului de Antichităţi din Cluj trebuie să considerăm obiectele de aur şi de argint, ce s-au descoperit în anul 1889 în hotarul comunei Apahida, situată la 12 km de acest oraş. Apele Someşului au adus atunci din susul văii un capac de sicriu de lemn prins în plăci de fier şi odată cu acesta, un schelet omenesc şi mai multe obiecte de aur şi de argint. Profesorul de arheologie de la universitatea din Cluj de pe acea vreme, Enric Finály, a achiziţionat obiectele pentru muzeu şi tot el le-a publicat pentru prima oară”, scria ziarul „Universul” în 7 august 1940.

Prin lansarea acestei monede, BNR continuă să valorifice și să promoveze patrimoniul istoric al României, oferind colecționarilor și iubitorilor de artă o piesă valoroasă, atât din punct de vedere material, cât și cultural.