O nouă mutație a coronavirusului, varianta din Marea Britanie, îi îngrijorează pe specialiști. Cu toate că a fost descoperită deocamdată într-un număr redus de cazuri, autoritățile au început o campanie masivă de testare în această privință.
Varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2 a dezvoltat într-un număr redus de cazuri o nouă mutație, despre care cercetătorii afirmă că este asemănătoare variantelor detectate în Africa de Sud şi Brazilia şi ar putea diminua eficacitatea vaccinurilor create, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit Public Health England, au fost descoperite 11 cazuri de infectare cu această nouă mutație, denumită E484K, majoritatea în sud-vestul Angliei.
Mutația E484K, survenită în proteina Spike a virusului, reprezintă aceeaşi schimbare care a fost observată la variantele braziliană şi sud-africană ale coronavirusului SARS-CoV-2.
Mai multe studii de laborator au relevat că vaccinurile dezvoltate până în prezent şi terapia cu anticorpi sunt mai puţin eficiente în cazul variantei sud-africane. În schimb, analizele preliminare arată că aceste vaccinuri îşi menţin eficacitatea în cazul variantei britanice a coronavirusului, cea fără mutaţia E484K descoperită acum.
Este cea mai îngrijorătoare mutație
Aceasta din urmă ”a apărut spontan” în varianta britanică a coronavirusului şi este ”mutația cea mai îngrijorătoare”, afirmă Calum Semple, membru al unui grup care consiliază guvernul britanic.
Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a declarat că este prea devreme pentru a spune exact care va fi impactul variantelor asupra vaccinurilor, dar au fost raportate astfel de mutații îngrijorătoare în Bristol și Liverpool.
„Trebuie să acționăm în continuare cu prudență, nu în ultimul rând din cauza provocărilor noi pe care le prezintă noile variante ale coronavirusului”, le-a spus el parlamentarilor.
Autorităţile din Marea Britanie au început o campanie masivă de testare ‘door-to-door’ în zonele unde au fost confirmate infectări cu varianta sud-africană a coronavirusului în cazul unor persoane fără istoric recent de călătorie în Africa de Sud.
„În condițiile unor niveluri foarte ridicate de replicare a virusului, chiar și cele mai stricte controale la frontieră, deși pot întârzia răspândirea, este puțin probabil să împiedice apariția de noi variante”, a declarat Jonathan Stoye, virolog la The Francis Crick Institute.