Polonia și Marea Britanie, anunț important pentru comercianții din străinătate! Pe teritoriul celor două state europene, gripa aviară a dezvoltat o tulpină înalt patogenă. Cât de critică este situația actuală din aceste țări?

Situația actuală din Polonia

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a depistat în Polonia mai multe focare de gripă aviară cu tulpina H5N1 înalt patogenă în anumite ferme avicole în care cresc aproximativ 650.000 de păsări. Au fost descoperite cinci ferme contaminate în estul și vestul a Poloniei. În zona estică, patru spații se ocupă de creșterea curcanilor și unul de creșterea puilor. A cincea fermă infestată cu gripa aviară crește curcani și gâște și se află în vestul țării.

Situația actuală în Marea Britania

În același timp, Ministerul Agriculturii din Marea Britanie a confirmat existența unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5 într-o fermă avicolă din centrul Angliei.

În ceea ce privește situația din Marea Britanie, s-a decis ca toate păsările din ferma contaminată să fie sacrificate. Această situație a fost depistată la o distanță de nici șapte zile calendaristice după anunțul făcut în Londra. Anunț ce prevedea măsurile de prevenție a gripei aviare la nivel național ce ordona fermelor și crescătorilor de păsări să înăsprească măsurile de biosecuritate, potrivit Digi24.

Se pare că tulpina H5N1 a fost descoperită anterior în trei spații diferite de creștere a acestor animale, mai exact: într-o fermă de găini de curte din nordul Țării Galilor, la ferme de păsări din estul Scoției și la un centru de salvare a păsărilor din centrul Angliei.

Acest virus s-a răspândit în mai multe state europene cunoscute pentru export, precum: Franța, Germania, Italia, Olanda și Danemarca.

Gripa aviară, o nouă pandemie îngrozește omenirea

O nouă pandemie cutremură omenirea. Este vorba de gripa aviară. Cazurile cresc alarmant la oameni. Experții sunt speriați de posibilitatea apariției unei mutații care ar putea face virusul mai contagios.

În acest an, în China, a fost înregistrată o creștere a persoanelor infectate cu gripă aviară. Din acest motiv există o mare îngrijorare legate de apariția unei mutații a tulpinei care circula până în prezent și care a făcut ca virusul să fi devenit mai contagios, informează Reuters. Oficial, guvernul chinez a raportat către Organizația Mondială a Sănătății un număr de 21 de infecții cu tulpina H5N6 a virusului gripei aviare. Comparativ, în 2020, China a raportat o singură infecție cu respectiva tulpină.

Chiar dacă cifrele raportate nu se compară cu sutele de cazuri de persoane infectate cu tulpina H7N9 în 2017, actualele infecții sunt mult mai grave și provoacă forme grave ale bolii. Cel puțin șase persoane au murit, susține sursa citată. China este cel mai mare producător mondial de carne de pasăre. Crescătoriile de păsări de curte reprezintă un uriaș „rezervor” pentru virusurile care provoacă gripa aviară. Evoluția acestor virusuri reprezintă o reală îngrijorare pentru oamenii de știință, din cauza posibilelor mutații care ar putea conduce la un agent patogen care să se transmită cu ușurință de la om la om și să provoace, astfel, o pandemie.