Multe țări se pregătesc pentru o pandemie de gripă aviară. Revista Nature notează că nu este vorba despre o situație care să ne amenințe în viitorul apropiat. Totuși, acest lucru nu este exclus.

Se pregătesc pentru o pandemie de gripă aviară

Numărul bovinelor din America infectate cu gripă aviară este în creștere. Mai mult, au existat și patru cazuri de îmbolnăvire la om. În acest context, multe state ale lumii au început deja să se pregătească pentru o eventuală pandemie.

Este vorba despre măsuri de precauție. Astfel, ar trebui să nu mai fim luați pe nepregătite, potrivit Reuters.

„Deocamdată, virusul nu prezintă caracteristicile necesare pentru a provoca o pandemie. Însă vorbim despre un virus gripal, iar în această situație orice mutație poate schimba complet datele problemei”, a declarat Scott Hensley, imunolog în cadrul Universității din Pennsylvania, citat de Nature.

HHS a oferit companiei Moderna suma de 176 de milioane de dolari

O decizie importantă în această situația a venit săptămâna trecută de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA (HHS).

Autoritatea oferit companiei farmaceutice Moderna din Cambridge, Massachusetts, suma de 176 de milioane de dolari.

Astfel, compania se va folosi de acești bani pentru crearea unui vaccin.

Simultan, oficialii din cadrul Coaliției pentru Inovații în Prevenirea Epidemiilor (CEPI) au afirmat că jumătate dintre dozele de vaccin existente au fost deja achiziționate.

Institutul Zooprofilactic Experimental din Veneția, Italia, a anunțat că dezvoltă teste pe care le distribuie centrelor de cercetare din toată Europa pentru detectarea particulelor virale și a anticorpilor care fac dovada unei posibile infectări.

vaccin
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mai multe organizații din Canada, SUA și Europa au demarat deja testarea vitelor

Mai multe organizații din Canada, SUA și Europa au demarat deja testarea vitelor. Ei realizează și testarea laptelui pentru a depista o posibilă recrudescență a cazurilor de gripă aviară.

Un grup de specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA și Marea Britanie a publicat recent o bază de date cu toate posibilele mutații ale hemaglutininei, substanță de natură proteică, pe care virusul gripei aviare o poate folosit pentru a pătrunde în celule.

Depistarea acestor mutații ar putea reduce semnificativ timpul necesar identificarii posibilelor focare de infecție, precum și reducerea pericolului răspândirii virusului, susțin autorii studiului.