Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă referitor la criza care ar putea lovi întreg sistemul sanitar din România, dar și de pe restul globului. Acesta a vorbit despre rezistența la antimicrobiene, care poate afecta multe dintre progresele din medicină și care ar putea fi următoarea amenințare.
În acest sens, Alexandru Rafila a subliniat importanța solidarității și cooperării la nivel european pentru combaterea pandemiei COVID la întâlnirea miniștrilor de externe și ai sănătății desfășurată la Lyon.
În ceea ce privește vaccinul anti-covid, ministrul susține că utilizarea unui ser eficient în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului la actuala pandemie.
„Pandemia de COVID-19 a evidențiat valoarea importanta solidarității și cooperării. România susține eforturile de creștere a acoperirii vaccinale la nivel mondial. Guvernul României si-a dovedit solidaritatea cu alte țări, donând milioane de doze de vaccin Moldovei, Serbiei, Ucrainei, Egiptului, Vietnamului, Tunisiei și Coreei de Sud.
Utilizarea extinsa a unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 în toate colțurile lumii reprezintă o piatră de temelie a răspunsului nostru la actuala pandemie”, a spus Alexandru Rafila.
În același timp, ministrul Rafila a vorbit și despre lecțiile primite în timpul pandemiei. Acesta susține că este nevoie de o cooperare europeană consolidată, astfel încât sistemele sanitare să fie mai puternice.
Criza care va lovi după pandemie
Referitor la criza legată de rezistența la antimicrobiene, ministrul susține că ar trebui redusă utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor.
„Trebuie să învățăm lecțiile potrivite din criza COVID-19 și să ne angajăm într-o cooperare europeană consolidată pentru a ne asigura că sistemele noastre de sănătate devin mai puternice și mai pregătite pentru astfel de crize.
Următoarea amenințare pe termen mediu va fi cu siguranță legată de rezistența la antimicrobiene (AMR), care poate afecta multe dintre progresele din medicină și poate sta la originea unui număr mare de decese.
Statele membre trebuie să își coordoneze acțiunile pentru a reduce utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor, să colaboreze pentru a dezvolta noi antibiotice și să integreze abordarea , între sănătatea umană, cea animală și mediu”, a mai spus ministrul român al Sănătății.
De menționat este faptul că precizările lui Alexandru Rafila vin în contextul în care ministrul a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii Sănătății din Austria, Bulgaria, Danemarca și Norvegia. Oficialii au abordat mai multe subiecte privind modul de colaborare în gestionarea pandemiei, vaccinarea împotriva COVID-19 și impactul asupra sistemelor de sănătate.