Răsturnare totală de situație: Oamenii de știință avertizează asupra faptului că omenirea ar trebui să nu se mai sperie de pandemii.
Asta în condițiile în care pandemiile pot apărea mult mai frecvent decât s-a crezut inițial.
Răsturnare totală de situație. 476 de epidemii, din 1600 până în prezent
Potrivit unui studiu publicat în PNAS, pandemiile sunt multe mai frecvente decât ne-am putea aștepta. Mai mult, există o probabilitate de 2% ca o pandemie asemănătoare celei de coronavirus să apară în fiecare an.
Dacă ne raportăm la parcursul unei vieți întregi acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi are șanse de aproape 38% de a trăi în timpul unei pandemii, transmite Science Alert.
Echipa a analizat istoricul epidemiilor din anul 1600 până în prezent. Au descoperit 476 de epidemii documentate, dintre care aproximativ jumătate au avut un număr cunoscut de victime.
Aproximativ 145 au provocat mai puțin de 10.000 de decese, în timp ce despre alte 114 știm doar că au existat, dar nu și numărul de decese.
Foarte important, bolile infecțioase care sunt active în prezent au fost excluse din analiză.
Creșterea nivelului de noi agenți patogeni în ultimii 50 de ani
În ultimii 50 de ani, a fost observată creșterea nivelului de noi agenți patogeni. SARS-CoV-2 este cel mai evident exemplu, dar chiar și în ultimele decenii au apărut focare de gripă porcină, gripă aviară, Ebola și multe altele.
Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau continente.
În decursul istoriei omenirii, multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa, coronavirusul.
O boală endemică răspândită care este stabilă în ceea ce privește câți oameni se îmbolnăvesc de ea nu este o pandemie. Mai mult, în general, pandemiile de gripă exclud recurențele gripei sezoniere.
De-a lungul istoriei, au existat o serie de pandemii de boli precum variola și tuberculoză. Una dintre cele mai devastatoare pandemii a fost Moartea Neagră, care a ucis aproximativ 75-200 milioane de oameni în secolul al XIV-lea.
Actualele pandemii sunt HIV/SIDA și boala coronavirusului 2019 (COVID-19).
Unele dintre cele mai severe pandemii din trecut includ pandemia gripală din 1918 (gripa spaniolă) și pandemia gripei din 2009 (H1N1).
Sursa foto: Dreamstime.