Alina Gorghiu, ministrul Justiției, anunță că fugarii vor avea parte, de acum, de o pedeapsă nouă, care se va adăuga la cea inițială. Ea oferă ca exemplu cazul lui Cătălin Cherecheș.
Alina Gorghiu anunță o nouă pedeapsă pentru evadare
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, anunță că fugarii vor primi o pedeapsă în plus, care se va adăuga celei inițiale. Noua pedeapsă pentru evadare poate varia între 6 luni și 3 ani. Aceasta este miza unui proiect dezbătut în Camera Deputaților, luni, 27 noiembrie.
Ministrul susține că o astfel de lege este una necesară în contextul diferitelor cazuri în care condamnații găsesc tot felul de portițe de evadare.
„După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susținută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnați găsesc diferite tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în penitenciarele din România”, susține ministrul Justiției.
Ministrul oferă ca exemplu cazul lui Cătălin Cherecheș
Gorghiu și-a exprimat frustrarea în fața tentativelor unor persoane de a evita pedeapsa impusă de instanțe. În acest sens, ea oferă exemplu fostului primarul fugar din Baia Mare. Ministrul susține că noua lege ar urma să se aplice fugarilor la 7 zile de la intrarea în vigoare.
„Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheș. Pentru că mulți m-ați întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, adaugă Alina Gorghiu.
Ministerul Justiției a vorbit și despre forturile ministerului pentru repatrierea fugarilor. Ea susține că în aceste proceduri este esențială cooperarea dintre instituțiile internaționale.
„Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice, în limita competențelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internațională în materie penală este esențială în activitatea Ministerului Justiției, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, spune ministrul Justiției.
Reamintim că, potrivit unor surse, Cătălin Cherecheș se află în Italia, alături de soția și mama sa. Se pare că a reușit să scape „ca prin urechile acului”, la doar o oră și jumătate înaintea pronunțării sentinței definitive, care îl condamna la 5 ani de închisoare. El a reușit să plece din țară cu un document împrumutat de la vărul lui.