Din 2022, zeci de mii de foști aleși locali ar trebui să primească pensii speciale. În cazul în care legea nu va fi modificată, sute de milioane de lei vor pleca de la bugetul de stat. În timp ce UE cere renunțarea la acest tip de venituri, o parte dintre primari spun că pensia specială este o compensație pentru interdicțiile pe care le-au avut în timpul mandatului.
Ce spun primarii despre pensiile speciale
Dorinel Soare, primarul comunei Niculesti, din Dâmbovița, o localitate cu puțin peste 4.000 de locuitori spune că este la al optulea mandat acum și are un salariu brut de peste 9.000 de lei. De asemenea, ar putea primi o pensie specială de aproape 6.000 de lei.
„După 8 mandate, mi-am dedicat viața administratiei locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, a povestit Dorinel Soare potrivit stirileprotv.ro.
Ce salari au primarii din România
La București, primarul Nicușor Dan ia salariu peste 20.000 de lei pe lună, în timp ce primarii din orașele mai mici cum ar fi Ploiești, Iași sau Cluj au în jur de 13.000. În localități mai mici, cum ar fi Sinaia sau Brazi, salariile brute ale edililor ajung la 11.000 de lei.
Pensia specială pentru administrația locală întră în vigoare la 1 ianuarie 2022
De la 1 ianuarie, aleșii locali ieșiți la pensie ar urmă să primească și o pensie specială, calculată tot la salariul aflat în plată. Astfel, în cazul comunelor mici, un primar cu un singur mandat ar primi 1.600 lei pensie specială și 5000 de lei, după trei mandate. În cazul Bucureștiului, sumele sunt mai mari. Sorin Oprescu, cu două mandate, ar primi aproape 8.000 de lei pensie specială, asta dacă nu va fi condamnat definitiv, iar Traian Băsescu peste 4.000 lei pensie specială că are doar un mandat.
Sunt zeci de mii de foști aleși locali – primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi de Consilii Județene – care ar urmă să primească o pensie specială. Impactul bugetar este greu de calculat inclusiv pentru autorități, ajungând la câteva sute de milioane de lei. Legea adoptată acum doi ani a fost însă amânată până acum. Coaliția de guvernare a promis că va tăia toate pensiile speciale, însă în afară de cele pe care le încasau parlamentarii, nu s-a mai întâmplat nimic.