Pensiile speciale nu sunt încasate doar de cei din magistratură. Un nou tip de pensie specială este acordată unui număr de sute de români, însă nu mulți știu despre ea.
Este vorba despre pensiile I.O.V.R. Acestea reprezintă un drept care este acordat invalizilor şi accidentaţilor de război, urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război, precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război.
Conform reglementărilor legale pe care Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) le prezintă, principalii beneficiari ai acestei legi sunt invalizii de război, marii mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.
De asemenea, de această pensie specială pot beneficia și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front, precum și accidentații de război în afara serviciului ordonat, potrivit portalului lege5.ro.
Cine sunt beneficiarii pensiilor I.O.V.R?
Conform legii, toate categoriile menționate anterior au dreptul la pensia I.O.V.R. În ceea ce privește valoarea pensiei, drepturile sunt stabilite în funcție de gradul de invaliditate în cazul invalizilor sau a accidentaților de război.
Astfel, invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire, cuantumul acesteia este stabilită prin lege.
De cealaltă parte, acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război, iar depturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.
La rândul lor, văduvele de război pot beneficia și ele de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.
Menționăm faptul că pensia I.O.V.R. nu este singura de care pot beneficia persoanele menționate anterior. Acestea au de asemenea și anumite drepturi, conform legii.
Cum poate fi accesată pensia I.O.V.R?
Mai exact, beneficiarii de pensii I.O.V.R. se bucură în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. Totodată, ei beneficiază și de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.
În ceea ce privește modalitatea în care poate fi solicitată o astfel de pensie, potrivit Gândul, cei care se regăsesc în categoriile menționate anterior trebuie să formuleze o cerere, dar și documente justificative, care să confirme calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate.
Aceste documente sunt trimise către casele județene de pensii din raza de domiciliu, iar cererile sunt procesate, la acest nivel. Ulterior, Casele de pensii emit o decizie de încadrare și efectuează plățile către beneficiari.